De 12-jarige Mikael mag niet in Nederland blijven. Dat heeft de Immigratie- en Naturalisatiedienst opnieuw besloten, bevestigt de advocaat van de jongen aan de NOS na berichtgeving in Trouw.
De jongen moet met zijn moeder worden uitgezet naar Armenië. Mikael is in Nederland geboren en is nog nooit in Armenië geweest. Hij werd twaalf jaar geleden geboren in een azc in Nederland en gaat inmiddels naar een middelbare school in Nederland.
De jongen en zijn familie gaan zich beraden op vervolgstappen, zegt advocaat Flip Schüller. Hij wil er verder op dit moment niets over kwijt. Na een besluit van de IND is het mogelijk om in beroep te gaan.
Buiten beeld
De moeder van Mikael kwam in 2010 naar Nederland. Haar asielaanvraag werd toen afgewezen maar ze bleef daarna wel in Nederland. In 2012 werd Mikael geboren.
Vorig jaar zomer dienden de jongen en zijn moeder een nieuwe aanvraag in bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst om in Nederland te mogen blijven.
Die aanvraag kwam er nadat de hoogste bestuursrechter eerder dat jaar had geoordeeld dat de jongen en zijn moeder te lang uit beeld waren geweest van betrokken instanties om aanspraak te kunnen maken op een verblijfsvergunning op basis van de Afsluitingsregeling (de afsluiting van het zogeheten kinderpardon).
Protestmars
De moeder had in 2015 met Mikael de opvanglocatie van het COA verlaten, zonder te laten weten waar ze heen gingen. Om een verblijfsvergunning te krijgen op basis van de Afsluitingsregeling, mogen kinderen niet langer dan drie maanden uit het oog zijn geweest van de IND. Ook mogen ouders er niet zelf voor zorgen dat het kind te lang in Nederland verblijft. Daarom hoefde de minister van Asiel en Migratie geen verblijfsvergunning af te geven, oordeelde de rechter.
De advocaten probeerden daarna alsnog een verblijfsvergunning te krijgen via Mikaels vader. Die aanvraag is nu afgewezen door de IND omdat het zwaartepunt van de zorg voor Mikael bij zijn moeder ligt en het welzijn van Mikael voldoende is gewaarborgd als zij samen zijn, schrijft Trouw.
Afgelopen zomer werd een solidariteitsmars georganiseerd in Amsterdam om Mikael te steunen. Ook was er een oproep van de Amsterdamse burgemeester Halsema en zeven fractievoorzitters van oppositiepartijen aan asielminister Faber om een uitzondering voor Mikael te maken. Faber weigerde dat.