Regeringspartijen NSC en BBB houden vol dat bij de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel werkenden en gepensioneerden die al (deels) een pensioen hebben opgebouwd, meer inspraak moeten hebben. Ze dienen een nieuw voorstel in nadat hun vorige plan, per pensioenfonds een referendum, zware kritiek kreeg van de Raad van State.
Het voorstel dat ze nu indienen regelt individuele inspraak. Werkenden en gepensioneerden krijgen ieder voor zich het recht om bezwaar te maken tegen de overgang van hun opgebouwde pensioenrechten naar het nieuwe stelsel. Als de deelnemers van een pensioenfonds een referendum willen dan kan dat, maar is niet voorgeschreven.
NSC-Kamerlid Agnes Joseph heeft het nieuwe voorstel bedacht. “Dit is beter uitvoerbaar en de pensioensector kan er beter mee aan de slag. Ik hoop dat de pensioensector nu in de meedenkstand komt.”
Bezwaren
Dat laatste valt te betwijfelen omdat een groot bezwaar van de pensioenfondsen niet is weggenomen. Op 30 mei 2023 stemde de Eerste Kamer al in met het nieuwe pensioenstelsel. Na vijftien jaar politieke discussie, ook met de vakbonden, konden de pensioenfondsen aan de slag met wat zij een verbetering vinden. Nu inspraak organiseren legt dat proces stil.
Verder komt inspraak erop neer dat binnen een pensioenfonds er twee soorten pensioen in stand gehouden moeten worden, en dat voor tientallen jaren. Een ander genoemd bezwaar is dat de pensioenen er niet steviger op worden als er zo veel verschillen zijn binnen en tussen pensioenfondsen.
Joseph is zich van de bezwaren bewust. “Alle partijen die het pensioenakkoord hebben gesloten zien dit niet zitten. Maar ik krijg veel vragen van burgers, gepensioneerden die dachten dat zij hun oude rechten zouden behouden. Maar ook bestaande pensioenen gaan meer meebewegen met de beurskoersen. Mensen moeten kunnen zeggen of ze dat willen of niet.”