De overheid heeft de afgelopen jaren ruim 168 miljoen euro voorgeschoten aan slachtoffers van misdrijven. Veroordeelde daders hebben daarvan nog maar een beperkt deel terugbetaald, blijkt uit gegevens van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).
Behalve verkeersboetes, int het CJIB ook het geld dat veroordeelden moeten betalen aan slachtoffers. Rechters bepalen de hoogte van de schadevergoeding tijdens een strafzaak. Soms gaat het om een vast bedrag van maximaal een paar duizend euro, soms om een veel hoger bedrag na bijvoorbeeld een moord.
Vaak kunnen veroordeelden niet meteen betalen, omdat ze eerst een gevangenisstraf moeten uitzitten en het geld niet hebben. Om te voorkomen dat slachtoffers lang moeten wachten, schiet de overheid de toegekende bedragen voor. Dat gebeurt zo’n 9000 keer per jaar. Vervolgens wordt het geld teruggevorderd bij de dader.
Lange adem
Dat incasseren is een zaak van de lange adem, blijkt uit de CJIB-gegevens. Van de 168 miljoen die de overheid tussen 2016 en 2024 heeft voorgeschoten, is tot nu toe nog maar 49 miljoen terugbetaald.
Het kan in de praktijk erg lang duren voor een schuld is ingelost. Van de voorschotten van vorig jaar is nog maar een tiende weer terug, maar van het geld uit 2016 is inmiddels twee derde terugbetaald. Volgens het CJIB lukt het uiteindelijk in 80 procent van alle zaken om alles terug te krijgen, al blijven juist de hoogste bedragen lastig om terug te vorderen.
Oplichter
Met veroordeelden wordt een betalingsregeling getroffen, ook als ze in de gevangenis zitten. Vorig jaar werd in totaal 27 miljoen euro aan voorschotten geïncasseerd door het CJIB, waaronder een flink bedrag uit een zaak uit 2001.
Want zo lang een zaak niet is verjaard, blijft het CJIB proberen om het geld te innen bij de dader. Zo haalde de instantie ook 25.000 euro terug bij een oplichter die vijftien jaar geleden niet bestaande vakantiehuisjes verhuurde. De oplichter zat lang in het buitenland, maar nadat hij vorig jaar plotseling weer was opgedoken in Nederland, moest hij alsnog betalen.
Eigen zak
Toch lukt het ook op de lange termijn niet altijd om het geld terug te halen bij de dader. Iemand die bijvoorbeeld levenslang in de gevangenis zit, zal weinig kunnen terugbetalen. In de zaak van tramaanslagpleger Gökmen T. bijvoorbeeld kregen de slachtoffers hoge schadevergoedingen toegekend, die de dader nooit uit eigen zak zal kunnen betalen.
Soms lukt het niet om veroordeelden of hun vermogen te vinden. In de MH17-zaak keerde de overheid bijna 17 miljoen euro uit aan nabestaanden, maar de daders zitten in Rusland, buiten het bereik van justitie. Ook zij zullen naar verwachting nooit iets van de toegekende schadevergoeding terugbetalen.
Steeds vaker
Volgens het CJIB schiet de overheid steeds vaker voor, omdat het aantal toegewezen schadevergoedingsmaatregelen de afgelopen jaren is toegenomen. Bovendien kennen rechters steeds hogere bedragen toe aan slachtoffers en nabestaanden.
Toch volstaan de huidige regelingen nog altijd niet, zeiden slachtofferorganisaties onlangs. Zij merken dat slachtoffers regelmatig in financiële problemen komen. Het kabinet onderzoekt of hogere schadevergoedingen mogelijk zijn.