Vandaag begint de achtste editie van de Nationale Bijentelling. Tot en met maandag kan iedereen wilde bijen tellen: in de tuin, op het balkon of een ander groen plekje. Maar kenners zijn op voorhand somber over de resultaten.

“Het gaat slecht met alle insecten, maar met de bestuivende soorten is het ronduit belabberd”, zegt Els Voorbij van het Bijkersgilde bij Omroep Gelderland.

“Het landschap is zo ingericht dat er praktisch geen bloemen meer te vinden zijn. Vroeger zag je in weilanden en aan akkerranden veel gekleurde bloemen: witte klavier, korenbloem, rode klaver, beemdkroon. Tegenwoordig is het vooral groen. Daar heeft de bij niets aan.”

Parasieten

Joris Knoops van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging is al net zo somber. “De verstedelijking zorgt voor een lager voedselaanbod en klimaatverandering leidt ertoe dat er meer parasieten zijn die de bij aanvallen. Daarnaast maakt het gebruik van gifstoffen op bloemen het lastiger voor de bij om te overleven.”

De telling die vandaag van start gaat, moet dus wat hem betreft vooral leiden tot bewustwording. “Het helpt ons stil te staan bij waar we eigenlijk mee bezig zijn.”

“We zien al jaren een afname van het aantal bestuivers. Daar is eigenlijk geen telling meer voor nodig. Als je ’s zomers naar Zuid-Frankrijk reist, zie je dat er bij aankomst veel minder insecten en muggen op je kentekenplaat zitten dan vroeger het geval was. Dat zegt veel.”

Bloemrijke bermen

Behalve bewustwording helpt de telling wel om te zien waar de bij (nog) actief is en welke soorten precies waar zitten, ook buiten natuurgebieden. Gemeenten, provincies en ecologen kunnen die kennis inzetten voor hun groenbeleid en de aanleg van bloemrijke bermen, stellen de organisatoren van de bijentellling, Naturalis, IVN Natuureducatie en LandschappenNL.

Maar de vraag is of dat daadwerkelijk gebeurt. “We hebben op dit moment niet echt een regering die ervoor openstaat iets te doen ter verbetering van de natuur. Dat heeft geen prioriteit en daar is ook de bij de dupe van”, zegt Voorbij.

Vorig jaar werden 41.431 bijen geteld bij de telling, Daaronder bijna 7000 honingbijen, de enige bijensoort die niet in gevaar is in Nederland. Op de website nationalebijentelling.nl zijn de meest voorkomende bijen zoals een hommel, tuinhommel of de gehoornde metselbij afgebeeld, zodat iedereen ze kan herkennen.

Door Haluk