Een marathon is stukgaan op het scherpst van de snede. Na 42,195 kilometer ben je volledig leeg en loop je krom van de spierschade. Toch is de marathon populairder dan ooit. Die van Rotterdam van zondag was met 17.000 startbewijzen in twee uur uitverkocht. Vorig jaar nog in een week.
Uit cijfers blijkt dat de populariteit van hardlopen en de marathon wereldwijd groeit. Zo brak de marathon van Parijs vorig jaar een record met 54.175 mensen die de eindstreep haalden. En ook in Nederland is die trend te zien.
“De stijging in 2022-2023 was explosief”, zegt Liselot Bouman. De hardloopfanaat is hoofdredacteur van hardlooptijdschrift Runner’s World, dat als enige met de marathonranglijst bijhoudt hoeveel mensen in Nederland en België jaarlijks een marathon uitlopen onder de drie (mannen) en vier (vrouwen) uur.
“Er was in 2023 een groei van 60 procent bij de Nederlandse mannen en 48 procent bij de vrouwen. Dat is gigantisch en hebben we niet eerder gezien. En de trend zet door.”
Ze verklaart de populariteit vooral door de pandemie. “Corona heeft aan hardlopen een duw gegeven waar je u tegen zegt, omdat alle sportscholen gesloten waren. En heel veel mensen hebben de marathon op hun bucketlist staan.”
Vooral bij Gen Z, de generatie geboren tussen 1995 en 2010, is de afstand geliefd. En bij vrouwen in het bijzonder. Op Strava, een app die hardlooproutes- en prestaties in kaart brengt, was vorig jaar 20 procent van de Gen Z-marathonlopers vrouw en 15 procent man.
Hardloop-influencers
Bouman denkt dat die groep mede aan het rennen is geslagen door ‘runfluencers’, ofwel hardloop-influencers, die via sociale media op beeld laten zien hoe leuk hardlopen is. Ze stellen een doel en werken daarnaartoe; de marathon is het ultieme. Bouman: “Zij gaan niet mijn moeder aan het hardlopen brengen, maar wel Gen Z.”
Een van die runfluencers is Emiel Berghout. Hij begon in 2020 op zijn 31ste met hardlopen en behoort inmiddels tot de marathonsubtop van Nederland. “De marathon is de enige afstand die je maar eens in het halfjaar echt goed kan doen. Je krijgt maar één kans en je werkt lang toe naar die ene wedstrijd.”
Berghout (nu 36) plaatst op sociale media veel filmpjes over zijn training voor de marathon van Rotterdam, die hij als geboren Rotterdammer “de mooiste” noemt. “Ik vraag mijn volgers om als ze me zien ‘Feyenoord’ te roepen. Vorig jaar hoorde ik dat als aanmoediging van start tot finish non-stop, dat was heel leuk.”
Gezondere levensstijl
Naast volgers en sponsors heeft het lopen hem veel gebracht. “Ik heb een gezondere levensstijl gekregen. Toen ik begon, rookte ik al een jaar of vijftien, maar na een halfjaar hardlopen ben ik gestopt; dat ging heel makkelijk.” Ook is zijn dagritme veranderd. “Ik word nu vaker op zondagochtend wakker in plaats van in de middag.”
Dat gezondheidsaspect herkent de 26-jarige Mikky Keetels, die zondag ook aan de start staat in Rotterdam. Ze begon in 2019 met hardlopen. “Het begon bij mij als borrelloop. Ik zat bij een studentenvereniging en heb flink gefeest.”
Inmiddels traint ze zes tot zeven dagen per week en heeft ze een doel: “Ik wil de Olympische Spelen van 2028 halen. Dan moet ik wel een tijd neerzetten van 2.26, gok ik.”
Naast subtoplopers als Berghout en Keetels zijn er op sociale media veel ‘laagdrempelige’ hardloop-influencers. “Zij trainen meestal voor een marathon, maar lopen niet echt hard, rond de 6,5 minuut per kilometer”, zegt Bouman, die vanwege haar hoofdredacteurschap veel hardloop-influencers volgt.
“Ze boeken resultaat met kleine stapjes, tonen spierpijn, delen het als ze een keer geen zin hebben en zoeken de connectie met hun volgers op via hardloopclubs. Dat maakt het tastbaar, waardoor je een jongere doelgroep bereikt.”
Andere accounts zijn vooral gericht op het aanprijzen van een bepaalde lifestyle en sponsorproducten. “Die influencers zijn gaan hardlopen omdat het marketing-technisch slim is”, legt Bouman uit.
Daarin schuilt wel een gevaar: “Ik vind dat er door hen soms onjuiste tips en informatie worden gedeeld. Zoals schoenen die niet geschikt zijn voor elk lichaam, ze adviseren verkeerde voeding, onjuiste type trainingen of een verkeerde looptechniek. Als mensen dat overnemen kan dat leiden tot blessures. Dat moet je echt checken bij experts.”
Ongetraind is ongezond
Een risicovolle trend is bijvoorbeeld ongetraind de marathon lopen. “Niet verstandig”, zegt Louis Delahaije, trainer van toploper Abdi Nageeye, die in 2022 en 2024 won in Rotterdam. “Mensen die koud beginnen zitten echt in de gevarenzone. Ze hebben geen idee hoeveel schade een marathon achterlaat, vooral spierschade. Je raakt gewoon leeg, het is een aanval op je immuunsysteem.”
Hij raadt iedereen aan om pas te gaan trainen voor de marathon als je al een uur achter elkaar echt goed kan hardlopen. “Meestal heb je daar drie maanden voor nodig, en daarna nog eens drie maanden om te trainen voor de marathon.”