Minister Van Hijum van Sociale Zaken (NSC) doet aangifte van het lekken van ambtelijke stukken van zijn ministerie. Een kritisch advies van de ambtenaren over een oud voorstel van NSC en BBB om referenda te organiseren over het nieuwe pensioenstelsel lekte uit naar De Telegraaf. De krant kopte met: “Minister Van Hijum (NSC) kraakt plan pensioenreferendum van zijn eigen partij”.
Van Hijum is daar er boos over, zei hij voor het begin van de ministerraad. “Ik word ziek van het gelek”, zegt hij. “Ik wil een sfeer hebben waarin je open over inhoud van gedachten kunnen wisselen. Dat is niet mogelijk als je elkaar het werken onmogelijk maakt.”
Naar eigen zeggen heeft Van Hijum zelf nooit dit soort ambtelijke stukken gelekt. “Ik wil een norm stellen en ik hoop dat het effect sorteert”, zegt hij.
Forse kritiek
In het ambtelijk advies zou forse kritiek staan op het eerdere plan van NSC en BBB om bij pensioenfondsen referenda te organiseren over de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. De twee partijen wilden mensen hiermee meer inspraak geven over hun pensioenen. Het plan kreeg forse kritiek van de Raad van State en ook in de Tweede Kamer was er weinig steun te vinden.
Deze week presenteerden de partijen daarom een aangepast plan. Daarin staat dat alle mensen die (deels) een pensioen hebben opgebouwd, individueel bezwaar mogen maken tegen de overstap naar het nieuwe stelsel. Als een pensioenfonds deze inspraak niet regelt, moet er alsnog een referendum worden georganiseerd.
Vandaag sloot ook PVV-leider Wilders zich hierbij aan. Daarmee geven dus drie regeringspartijen aan het oneens te zijn met hoe het pensioenstelsel wordt ingevoerd.
Of de wens van NSC, BBB en PVV praktijk wordt valt te betwijfelen: de Tweede en Eerste Kamer moeten dat in meerderheid steunen. En op 30 mei 2023 stemde de Eerste Kamer, na vijftien jaar discussie met politiek, werkgevers en vakbonden, in met het nieuwe pensioenstelsel. De pensioenfondsen zijn al aan de slag gegaan met de voorbereiding van het omzetten van de pensioenen. Als zij alsnog inspraak moeten organiseren komt dat proces stil te liggen.
De steun van de PVV voor het omstreden idee om pensioendeelnemers meer inspraak te geven, het verzet van zijn eigen partij tegen het pensioenstelsel en het lekken van stukken van zijn ambtenaren voeren de druk op minister Van Hijum op. Hij moet als verantwoordelijk minister de invoering van het nieuwe pensioenstelsel tot een goed einde zien te brengen.