Een van de verwoestende natuurbranden die begin dit jaar woedden bij Los Angeles is vermoedelijk ontstaan in ongebruikte hoogspanningskabels, waarin door een natuurkundig proces plotseling weer energie is opgewekt. Dat zegt de directeur van het energiebedrijf Edison tegen de LA Times. Bij de wekenlange brand rondom de kloof van Eaton, vlak bij de voorstad Pasadena, kwamen achttien mensen om het leven en werden bijna 10.000 gebouwen verwoest.

Volgens bestuursvoorzitter Pedro Pizarro van Edison is het nu “de meest waarschijnlijke verklaring” dat er op een of andere manier toch energie en dus warmte is ontstaan in een ongebruikte hoogspanningskabel, doordat er in de buurt van die kabel een andere grote hoeveelheid elektrische energie werd opgewekt. Via het natuurkundige proces van inductie zou bepaalde elektromagnetische energie op de ene plek ook elders energie opwekken, zonder fysiek met die andere plek verbonden te zijn.

Onverklaarbare stroom

De hoogspanningskabel waaromheen de brand ontstond was niet aangesloten op het stroomnet, zegt Pizarro, en dus “te vergelijken met een verlengsnoer dat nergens op is aangesloten”. Toch blijkt uit video’s gemaakt op 7 januari, toen de brand ontstond, dat de brand ontstond direct onder de hoogspanningsmasten van het bedrijf bij de Eaton-kloof.

Ook blijkt uit interne gegevens van het bedrijf dat er kort een flinke hoeveelheid stroom ontstond in de ongebruikte kabels, exact op het moment dat de brand uitbrak. Voor die plotselinge opleving is tot nu toe geen verklaring gevonden.

Energiebedrijf Edison is de afgelopen maanden aangeklaagd door omwonenden, die hun huizen zijn kwijtgeraakt door de brand. Zij zeggen dat het bedrijf de masten en kabels niet goed heeft onderhouden, en daardoor het risico heeft genomen dat er brand zou ontstaan. Omwonenden droegen daarbij foto’s aan van kabels in de grond rondom de masten, die niet of nauwelijks zouden zijn verbonden met de masten. Daardoor zouden de masten niet goed geaard zijn.

Zoveel mogelijk onder de grond

Volgens Pizarro is het bedrijf nu aan het kijken naar al zijn hoogspanningsmasten, en aan het controleren of die op de juiste manier geaard zijn. Ook zegt hij tegen de krant dat het bedrijf nu versneld zo veel mogelijk stroomkabels onder de grond gaat plaatsen, zodat ze niet meer door de lucht hoeven te lopen. Op die manier zou de komende jaren ruim 240 kilometer aan stroomkabels veilig onder de grond gestopt moeten worden in het gebied, een operatie die het bedrijf omgerekend zo’n 750 miljoen euro gaat kosten.

Om deze versnelde ombouw mogelijk te maken, besloot de Democratische gouverneur Newsom vorige maand dat energiebedrijven die kabels onder de grond willen plaatsen, zich tijdelijk niet aan lucht- en waterkwaliteitseisen hoeven te houden.

Door Haluk