Tientallen klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) mogen jarenlang niet in het beveiligde gebied van Schiphol komen, en dus ook niet vliegen vanaf de luchthaven. De actiegroep is zelf met het nieuws naar buiten gekomen: in een opiniestuk in Het Parool schrijft Simone Wiegman van XR over de toegangsverboden.
Wiegman schrijft dat 36 klimaatactivisten een brief hebben gekregen van Schiphol met de mededeling. In een reactie bevestigt Schiphol dat het om 30 tot 40 personen gaat. Zij mogen vijf tot maximaal tien jaar niet in het beveiligde gebied komen, ook niet met een instapkaart.
“De publieke gebieden van de luchthaven blijven voor hen wel toegankelijk”, aldus Schiphol. “Van strafbare feiten zal Schiphol tevens aangifte doen bij de Koninklijke Marechaussee.”
Bruine vloeistof
Aanleiding voor de maatregel is een aantal recente betogingen van XR op de luchthaven, zoals op 8 maart. Toen mocht XR demonstreren op het Jan Dellaertplein, maar uiteindelijk werd er op verschillende plekken op het vliegveld gedemonstreerd. De actievoerders verplaatsten zich naar vertrekhal 2 en de KLM-lounges achter de veiligheidscontrole.
Op 14 december was er een soortgelijke demonstratie. Toen goten activisten voorbij de security een bruine vloeistof op de grond.
Privéterrein
In Het Parool noemt Wiegman de opgelegde toegangsverboden onder meer “een gevaarlijke onderdrukking van het demonstratierecht”. Schiphol zegt evenwel het recht op demonstratie te respecteren. “Dat is een belangrijk democratisch recht en wij stellen ons bij verzoeken tot demonstraties altijd constructief op. We faciliteren demonstraties, zolang die binnen de regels en op de afgesproken locaties plaatsvinden.”
Wiegman brengt daartegen in dat “je mag demonstreren op een afstand binnen zicht en gehoor van het onderwerp van je demonstratie, ook wanneer dat zich op een privéterrein bevindt”.
Overlast ‘zeer gering’
Bij de demonstratie vorige maand probeerden tientallen personen om “ongeoorloofd toegang te krijgen tot het beveiligde gebied van Schiphol”, schrijft de luchthaven. “Dit is strafbaar volgens de wet en een ernstige overtreding van onze huisregels. Om de veiligheid van de luchthaven, de orde en het belang van reizigers te waarborgen, hebben we daarom besloten een gebiedsverbod op te leggen aan deze personen.”
Wiegman stelt dat de overlast juist “zeer gering” was. “Onze campagne richt zich niet tegen passagiers of personeel, maar tegen een systeem dat veelvliegen beloont. En hoewel demonstraties overlast mogen veroorzaken, konden in dit geval alleen enkele veelvliegers geen koffie drinken in de lounge.”
De actiegroep wil de toegangsverboden aanvechten. Jurist Willem Jebbink heeft dat laten weten aan het ANP.