Duizenden amateursporters gaan een bijzondere uitdaging aan: de Marathon Rotterdam. Een ruim 42 kilometer lang parcours door de stad vergt veel organisatie, onder meer om de nodige zorg te kunnen verlenen. Om de druk op de ziekenhuizen te verlichten, maken ze in Rotterdam gebruik van uitgebreide medische posten, en dat werkt.
Gehavende renners kunnen naar zo’n tent als hulp bij een EHBO-post niet genoeg is. Artsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten en ander personeel staan paraat om zorg te verlenen. Zo’n tien jaar geleden is de organisatie daarmee begonnen. Deze editie werken 140 zorgverleners verspreid over vier medische posten.
“Zo’n medische post is een soort veldhospitaal, met heel veel bedjes”, zegt arts Jelmer Alsma bij het Erasmus MC en lid van de medische commissie van de Marathon Rotterdam. “Het is weer terug naar de basis: vertrouwen op handen en ogen en minder focus op een computer. Dat maakt het erg leuk, en het helpt de ziekenhuizen.”
Alsma en zijn collega’s werken vrijwillig tijdens de marathon, zo ontlasten ze de ziekenhuizen. Ook zijn de ritten met de ambulance naar een medische tent korter en kan gerichtere zorg worden verleend.
‘Minder-getrainde lopers’
Veel meer mensen willen de laatste jaren meedoen aan een hardloopevenement. De vorige editie was in een week uitverkocht, deze editie binnen drie uur. Daarom wil de organisatie groeien naar 30.000 deelnemers. Die groei is deels in gang gezet, maar minder dan de organisatie wil. De gemeente vreest namelijk voor de veiligheid van het evenement.
Ook andere hardloopevenementen groeien hard. Zo mag de Amsterdamse marathon de volgende editie uitbreiden naar 30.000 deelnemers.
“Daardoor doen er steeds meer ongetrainde of minder getrainde hardlopers mee”, zegt arts Alsma. “De kans op blessures, oververhitting en uitputting is dan groter. Dat maakt goede zorg belangrijk.”
“Temperatuur speelt ook een belangrijke rol”, vervolgt Alsma. “Hoe warmer het is, hoe meer problemen er zijn. Door de opwarming van het klimaat moet onze zorg dus nog beter op orde zijn.”
Andere marathons
Iedere marathon in Nederland pakt de verlening van zorg op een eigen manier aan. Zo wordt het in Amsterdam volledig uitbesteed aan het Rode Kruis. In Leiden fietsen artsen langs het parcours om hardlopers te verzorgen.
Maar de manier van zorg bij de Marathon Rotterdam valt op. Andere grote evenementen kloppen bij de organisatie aan om ervan te leren. Ook staan de grotere marathons in Nederland in contact met elkaar om kennis uit te wisselen.
Toch is uiteindelijk het belangrijkst: luister naar je lichaam, adviseert Alsma. “Het klinkt zo logisch, maar na behandeling bij een medische post zeggen mensen vaak: ik voelde eigenlijk al dat het niet meer ging, maar ik ben toch doorgelopen. Let dus goed op je grenzen.”