Beleggers lijken vandaag even bij te komen na de achtbaan van vorige week op de beurs. In Amsterdam opende de AEX vanmorgen met een kleine winst. Na een uur handel stond de beursindex ruim 2 procent in de plus. Alle fondsen stonden met winst op de borden, met de ruim 4 procent voor verzekeraar Aegon als aanvoerder.
Dezelfde plus van zo’n 2 procent stond op de borden bij de beurzen in Frankfurt, Parijs, Londen en Milaan. De stemming lijkt overgewaaid ut Azië, waar de beurzen van China en Japan de nieuwe handelsweek ook positief begonnen. Daar leken beleggers opgelucht over uitzonderingen die de Amerikaanse president Trump wil maken op zijn handelstarieven voor smartphones, geheugenchips, computers en andere elektronica.
Geen euforie
Van grote euforie, zoals donderdag, is zeker nog geen sprake. Die dag schoten de beurzen wereldwijd omhoog toen Trump enigszins terugkrabbelde door een aantal heffingen uit te stellen. Maar toen het beleggers duidelijk werd dat uitstel geen afstel betekent, zakten de beurzen vrijdag weer in.
Zondag schreef Trump nog op zijn Truth Social dat “niemand met oneerlijke handelstarieven tegen de VS daar zomaar mee wegkomt”. “Zeker China niet”, voegde de president daaraan toe. Trump kondigde aan ook te gaan kijken naar heffingen op halfgeleiders die nodig zijn voor de productie van chips. Hij wil dat die in de Verenigde Staten gemaakt worden.
Opmerkelijk genoeg doen chipbedrijven het vandaag juist goed op de beurzen. In het eerste uur is halfgeleidermachines-producent Besi één van de grote winnaars op de AEX. Maar ook ASML en ASM International (AMSI) stonden flink in de plus.
Dure euro
Mogelijk hebben beleggers wat meer vertrouwen, omdat de Europese Centrale Bank (ECB) deze week de rente verder lijkt te gaan verlagen. Steeds meer analisten verwachten dit. Vorige maand hintte ECB-president Christine Lagarde bij de verlaging van de rente naar 2,5 procent nog op een pauze. Bij ING is econoom Carsten Brzeski er nu van overtuigd dat de ECB door de onrust op de financiële markten en de duurder wordende euro wel “gedwongen” is de rente donderdag naar 2,25 procent te verlagen.
Een lagere ECB-rente maakt geld lenen goedkoper. En het helpt om de economie in de eurozone aan te jagen door de productie te verhogen. De waarde van de dollar is door de handelsoorlog die Trump heeft ontketend flink aan het dalen, terwijl de euro in waarde stijgt. Hoewel de extra handelstarieven zijn uitgesteld, blijft de heffing van 10 procent wel staan. Een dure euro maakt Europese producten extra duur in de VS.
Of Amerikaanse beleggers er ook weer wat vertrouwen in hebben moet vanmiddag blijken, als de beurs in New York opent.