Het onderwaterleven bij de Weerdsluis in Utrecht trekt wereldwijd een miljoenenpubliek. Via de zogeheten visdeurbel kan men online vissen spotten en ze een handje helpen. Internationale media hebben er reportages over gemaakt. De Amerikaanse tv-show Last Week Tonight ging een stap verder.
Presentator John Oliver bracht vanmorgen (Nederlandse tijd) een uitgebreid eerbetoon aan het Nederlandse visproject. Mark van Heukelum, de bedenker van visdeurbel.nl, vond het prachtig. “Als je mij vijf jaar geleden had gezegd dat een r&b-zanger op de Amerikaanse televisie een liefdeslied voor vissen zou zingen, dan had ik je voor gek verklaard”, zegt hij lachend aan de telefoon.
Meer actie
De artiest in kwestie is Mario, bekend van de nummer 1-hit Let Me Love You uit 2004. Zijn rol in de aflevering was de snoeken, voorntjes, brasems en andere vissen bij de Weerdsluis wat meer in de paarstemming te brengen. Hoe geweldig Oliver het project ook vond, wat hem betreft was er op de onderwaterwebcam te weinig actie te zien.
“We hebben allemaal wel eens wat hulp nodig om in de juiste stemming te raken”, zei de presentator. Seksueel getinte grappen over dieren zijn een running gag in de satirische serie. Zo kocht de presentator al eens een collectie schilderijen van vozende ratten. Oliver: “De vissen hebben een sexy r&b-nummer nodig.” De video is niet gratis te bekijken; HBO is een betaald tv-kanaal.
Mario liet in zijn teksten doorschemeren dat hij “die Nederlandse vissen de liefde wil zien bedrijven”. Daar is de visdeurbel niet direct voor bedoeld. Toeschouwers kunnen het melden als er vissen voor de webcam zwemmen door op een digitale ‘deurbel’ te drukken. Vervolgens krijgt de sluiswacht een seintje om de dieren erdoor te laten.
Oliver had zelf ook een website opgericht, showmeyournetherlands.com, waar de deurbel eveneens kan worden ingedrukt. “Je kunt alleen maar dromen van dit soort mooie aandacht”, zegt ecoloog Van Heukelum. De uitzending kwam niet als verassing: hij was van tevoren ingelicht door de programmamakers. “Ze wilden dingen factchecken en ik kreeg een hele lijst met vragen toegestuurd. Het huiswerk werd minutieus gedaan.”
In een deuk
De Nederlander kreeg uiteindelijk een link toegestuurd om de video te bekijken. “Ik lag helemaal in een deuk. Het was bizar en vooral een heel positief verhaal.” Het segment over de visdeurbel was ruim tien minuten lang en bedoeld als luchtige tegenhanger voor het hoofdverhaal over de importheffingen van de VS.
Van Heukelum werkt bij het project samen met de gemeente Utrecht en het lokale waterschap. Inmiddels bestaat de visdeurbel ruim vijf jaar. In die periode zijn talloze journalisten langs geweest. “Vorig jaar hadden we The Guardian en The New York Times, onlangs nog persbureau AP. Ik heb ook nog contact gehad met media in Australië en Nieuw Zeeland dit jaar.”
Miljoenen paginabezoeken
Als gevolg van alle publiciteit groeit het aantal bezoekers van de website. Sinds 3 maart waren er 1,2 miljoen unieke bezoekers volgens Van Heukelum. Hij zegt dat de site in die periode zo’n 16 miljoen keer is bezocht. “Mensen komen vaak terug.”
De onderwaterlivestream kan zo’n 2000 bezoekers tegelijk aan. Dat aantal wordt regelmatig overschreden en dan worden mensen doorverwezen naar de livestream op YouTube. Visliefhebbers kunnen daar wel dieren spotten, maar niet ‘aanbellen’ om de sluis te laten openen.
Hoe verklaart de oprichter de grote populariteit van de website? “Ik denk dat het helpt dat we een gekke naam hebben, visdeurbel. En mensen worden er blij van om vissen door een sluis te helpen. Je kunt zelf iets doen en lekker kijken. Het is een soort verslaving voor sommigen.”