De politie heeft het Maagdenhuis in Amsterdam ontruimd. Sinds vanochtend werd het gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) bezet door de actiegroep Amsterdam Student Encampment. De groep eiste dat de universiteit alle banden met Israëlische universiteiten verbreekt.

De UvA deed aangifte. Na enkele uren vorderde de politie de bezetters het Maagdenhuis te verlaten. Als ze dit niet zouden doen, zou er worden ingegrepen op last van de driehoek (burgemeester, politie en Openbaar Ministerie), meldde de politie op sociale media. Een uur later liet de politie weten over te gaan tot het arresteren van de actievoerders.

De demonstranten trokken zich terug in het gebouw. De mobiele eenheid ging vervolgens via de kelderingang van het gebouw naar binnen. Onder luid gejuicht van betogers voor het gebouw werden de actievoerders een voor een afgevoerd richting de arrestantenbus.

Eerder vanmiddag verliet een groep van ongeveer twintig betogers het gebouw via een zijdeur. Het is niet duidelijk of ook die groep is aangehouden.

Nadat de bezetting was afgebroken, kondigden de demonstranten die het gebouw niet waren binnengegaan aan te gaan “wandelen”. Waarheen is nog onduidelijk.

Vlaggen, fakkels en spandoeken

Ongeveer honderd betogers hesen onder meer de Palestijnse vlag op de universiteit en hingen spandoeken uit de ramen. Ook staken ze fakkels af in de kleuren van de Palestijnse vlag. Volgens de bestuursvoorzitter van de universiteit namen de bezetters onder meer schroefmachines naar binnen, mogelijk om deuren dicht te schroeven. De organisatie riep op sociale media mensen op om zich aan te sluiten bij het protest om ontruiming te voorkomen.

Voor het Maagdenhuis verzamelde zich een groep van zo’n 200 demonstranten, die door de politie op afstand werd gehouden. NOS-verslaggever Jeroen de Jager zag dat het op verschillende plekken tot confrontaties kwam tussen de betogers en de politie. De politie zette daarbij ook wapenstokken in. De betogers zetten hun protestborden in als schild.

De bezetting was gericht tegen het bestuur van de universiteit, schreven de actievoerders in een persbericht. “Deze actie is gericht tegen het CvB dat wederom weigert naar de eigen studenten en medewerkers te luisteren en ondemocratische en niet-transparante beslissingen neemt.”

De UvA zette onlangs de samenwerking met de Hebrew University in Jeruzalem stop na een advies van een ethische commissie van de universiteit. Met andere Israëlische universiteiten werkt de universiteit nog wel samen. En ook met de Hebrew University wil de UvA de banden weer herstellen.

De universiteit zegt het recht op demonstreren te willen respecteren en faciliteren, maar dat het bezetten van gebouwen niet is toegestaan. “In het Maagdenhuis zaten mensen te werken die halsoverkop hun spullen moesten pakken en direct moesten vertrekken”, laat bestuursvoorzitter Edith Hooge weten. Volgens Hooge voelde dat “bedreigend en intimiderend” voor de medewerkers. Voor de medewerkers die daar behoefte aan hebben is er nazorg geregeld.

Inhoudelijk zal de UvA niet ingaan op de eisen van de betogers, zegt Hooge. “Je mag hier demonstreren, maar dit is een heel andere situatie. Dit is een groep die hier anoniem, gemaskerd binnenkomt, gaat zitten en de boel barricadeert. Daar gaan wij nu niet mee in gesprek.”

Ook bezetting in Nijmegen

Ook op de Radboud Universiteit in Nijmegen hebben pro-Palestijnse demonstranten een deel van de universiteit bezet. Net als de actievoerders in Amsterdam eisen zij dat de universiteit alle banden met Israëlische universiteiten verbreekt. Eerder zullen ze de bezette loopbrug tussen de gebouwen niet verlaten, zeggen de demonstranten.

Van de universiteit krijgen de demonstranten tot sluitingstijd, om 19.00, de tijd, meldt onafhankelijk magazine VOX van de universiteit. Het is niet duidelijk welke maatregelen daarna volgen.

Door Haluk