Voor veel mensen was het een verrassing, de keuze van Suzanne Schulting om voor de Olympische Spelen van 2026 volledig te kiezen voor het langebaanschaatsen. En dus niet voor het shorttrack of een combinatie van beide. Maar voor de 27-jarige Schulting zelf was het allemaal heel logisch.

“Ik ben op zoek naar rust, stabiliteit en een duidelijk programma. Daarom kies ik voor één discipline”, legt Schulting uit. “En succesvol zijn op de langebaan is een langgekoesterde droom, die had ik als klein meisje al.”

Afgelopen jaar reed Schulting (Team Essent) haar eerste seizoen in het langebaanschaatsen. Ze deed mee op de 500 meter, 1.000 meter en de 1.500 meter. Grote individuele successen kwamen er niet.

De juiste keuze?

De vraag rijst mede daarom of Schulting wel de juiste keuze maakt door in Milaan niet uit te komen in het shorttrack, de sport waarin ze drievoudig olympisch kampioen is. Bovendien zijn de olympische tickets in het shorttrack voor Schulting makkelijker op te rapen dan in het langebaanschaatsen. Maar daar draait het voor haar niet om, vertelt ze.

“Het is geen makkelijke keuze geweest. Het shorttrack beslaat het grootste gedeelte van mijn carrière en daarin heb ik veel titels behaald. Mensen zeggen tegen mij dat ik gek ben dat ik voor deze route kies, maar als het mij uiteindelijk lukt om me te plaatsen voor de Spelen, is de euforie des te groter. Ik wil het onmogelijke mogelijk maken.”

Schulting: “Om deze keuze te maken heb ik met Charles van Commenée gesproken (voormalig atletiekcoach, red.). Iemand van buitenaf. Dat was prettig. Ik heb er weinig met Jeroen Otter (voormalig bondscoach shorttrack) en Niels Kerstholt (bondscoach shorttrack) over gesproken. De keuze kwam vooral uit mezelf, vanuit mijn hart.”

De enkel

Bij het nemen van de beslissing heeft Schulting uiteraard ook nagedacht over haar enkel. Die brak ze tijdens de WK shorttrack van een jaar geleden en bij het langebaanschaatsen heeft ze er minder last van dan bij het shorttracken.

“Ik weet dus niet of mijn enkel het shorttrack nog aankan. De laatste keer dat ik aan het shorttracken was, had ik geen pijn. Maar als ik het langer en vaker ga doen, weet ik niet of het de goede kant op valt voor de enkel. Die breuk droeg er ook aan bij dat ik het langebaanschaatsen ontdekte. En daarbij heb ik 100 procent zeker geen pijn.”

Concurrentie

Op de afstanden die ze wil gaan rijden op de Spelen, voornamelijk de 500 en 1.000 meter, heeft Schulting wel behoorlijk wat concurrentie met Femke Kok, Jutta Leerdam, Angel Daleman en Antoinette Rijpma-de Jong.

“Maar het afgelopen seizoen voelde zó goed en ik heb het gevoel dat ik mezelf nog kan ontwikkelen”, stelt Schulting.

Toch sluit ze de deur naar het shorttrack in Milaan niet helemaal. “Zeg nooit nooit, want shorttrack zit diep in mijn hart. Maar primair focus ik mij op de langebaan en ik ben daarvoor tot op het bot gemotiveerd.”

Door Haluk