Het blijft botsen tussen het ministerie van Financiën en de stichting Gelijkwaardig Herstel die zich bezighoudt met de afwikkeling van de schade van slachtoffers van het toeslagenschandaal. De stichting, een initiatief van prinses Laurentien, is het niet eens met de aanstelling van oud-minister Sorgdrager als regeringscommissaris. Reden is dat zij in het verleden als lid van de Raad van State “een aantal beslissingen heeft genomen waar toeslagenouders partij bij zijn geweest”, zo laat de stichting weten.
Sorgdrager heeft in reactie daarop laten weten dat ze zich terugtrekt als kandidaat voor de functie, meldt het ministerie van Financiën vanavond. “De stichting trekt op voorhand mijn onafhankelijke rol in twijfel en tast daarmee de legitimiteit van mijn advies aan”, schrijft Sorgdrager in een brief aan verantwoordelijk staatssecretaris Palmen.
Vorige week liet Palmen weten dat er opnieuw een impasse was ontstaan tussen het ministerie en de stichting. Er is verschil van inzicht over de voorwaarden die nodig zijn voor een succesvolle uitvoering, opschaling en afwikkeling van het werk van de stichting, schreef ze aan de Kamer.
Steeds in nadeel van ouders
Om die impasse te doorbreken zou Sorgdrager worden aangesteld. De werkwijze van de stichting moet uitlegbaar zijn naar de ouders én de samenleving, vindt het kabinet. De oud-minister moest daar helderheid over scheppen.
Maar direct na de voordracht kreeg de stichting informatie over uitspraken die Sorgdrager deed in Raad van State-zaken in 2014. Die uitspraken waren steeds in het nadeel van de toeslagenouders, terwijl er toen al kritiek was op de alles-of-niets benadering van de Belastingdienst.
Daardoor is er “nogal een opgave” ontstaan om om ouders ervan te overtuigen dat Sorgdrager onafhankelijk haar werk zal doen, schrijft voorzitter Soemai van de stichting in brief aan Palmen, afgelopen vrijdag.
Ze stelt nog voor dat een vertegenwoordiging van de ouders, samen met de stichting, de staatssecretaris en Sorgdrager gaat onderzoeken of de bezwaren tegen de voordracht weggenomen kunnen worden. Maar de oud-minister ziet dat niet zitten. “Ik denk dat zulk een onderzoek een valse start betekent van mijn werkzaamheden.” Ook vindt ze dat de stichting selectief citeert uit de vonnissen.
Staatssecretaris Palmen betreurt het besluit van Sorgdrager “en de omstandigheden die daartoe hebben geleid”. Ze beraadt zich op de ontstane situatie.
Herstelroute kost veel geld
Er is al lang een gespannen relatie tussen de stichting en het ministerie. Veel gedupeerde ouders zijn blij met de aanpak van de stichting, maar de werkwijze van Gelijkwaardig Herstel kost de belastingbetaler wel veel meer geld dan de reguliere herstelroute van Financiën.
Er kwam kritiek, omdat de stichting ook schadevergoedingen zou toekennen voor gebeurtenissen in het leven van slachtoffers die niet direct met het toeslagenschandaal te maken hadden. Ook werd prinses Laurentien beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag tegenover ambtenaren van het ministerie. De stichting beschuldigde ambtenaren van hetzelfde.
De echtgenote van prins Constantijn trok zich daarop terug uit de stichting, al zijn er ook berichten dat ze achter de schermen nog veel invloed heeft.