“Het is eigenlijk voor iedereen een beetje hetzelfde”, zegt een werknemer die al twintig jaar bij Tata Steel werkt. “Je leeft heel erg in onzekerheid. Werk je hier over een jaar nog wel? Straks word je misschien zomaar aan de kant gezet, terwijl je je hele leven hier met plezier naartoe bent gegaan.”

Op een vakbondsbijeenkomst van FNV bij Tata Steel zijn werknemers bezorgd over hun banen. Vorige week zei Tata 1600 van de 9200 banen te schrappen met een reorganisatie. Dat is dus ruim 1 op de 6 banen.

Hypotheek betalen

“Dit is gewoon mijn levensonderhoud”, zegt een ander. “Ik moet de hypotheek betalen, dus er staat gewoon heel veel op het spel. En dat geldt voor al die mensen die hier staan.”

Sommigen kunnen er ook wel begrip voor opbrengen dat Tata Steel moet reorganiseren. “Dat argument, daar kan ik me wel in vinden. Alleen had Tata Steel eigenlijk al jaren eerder stappen moeten ondernemen om deze gigantische reorganisatie te voorkomen. Er zijn veel managementlagen. Als je daar al eerder in was gaan snijden, waren nu minder banen verloren gegaan.”

Tata: pijnlijk verhaal, maar echt nodig

De topman van Tata Steel Nederland, Hans van den Berg, kwam ook naar de vakbondsbijeenkomst om de menigte toe te spreken. “Dit is een pijnlijk verhaal. Deze reorganisatie gaat alle afdelingen en lagen van onze organisatie raken. Maar wel is het zo dat die zich vooral richt op management, leidinggevenden en ondersteunende afdelingen. Die overigens ook in de fabrieken zitten.”

Hij benadrukte opnieuw dat de reorganisatie volgens het bedrijf echt nodig is. “Het gaat niet goed, we maken verlies. We zitten achteraan in het Europese treintje en dat kan niet hier in IJmuiden. Wij moeten bovenaan staan, in de locomotief zitten van de ontwikkelingen en van de winstgevendheid. Die winstgevendheid hebben we nodig voor de toekomst.”

Tata Steel is al een hele tijd in onderhandeling met de Rijksoverheid over miljarden aan steun in ruil voor verduurzaming van de staalproductie. Volgens Van den Berg is een akkoord daarover in zicht. “De handtekeningen staan er nog niet. We zijn wel dichtbij, maar om die handtekeningen te krijgen zullen we ook winstgevend moeten zijn.”

De overheid wil met meerdere grote bedrijven die veel energie verbruiken zulke zogeheten maatwerkafspraken maken over het extra snel verminderen van de CO2-uitstoot.

Nationalisatie?

In heel Europa hebben staalbedrijven het moeilijk, onder meer door de grote concurrentie van staal uit China en hoge energiekosten vergeleken met andere continenten. In het Verenigd Koninkrijk zette de overheid afgelopen weekend de eerste stap richting de nationalisatie van staalproducent British Steel. De Chinese eigenaar, Jingye Group, dreigde de productie te stoppen omdat het bedrijf al langere tijd verlies maakt.

Volgens Van den Berg is van een mogelijke nationalisatie van Tata Steel geen sprake. “Dat is helemaal niet aan de orde”, zegt hij tegen de NOS. “British Steel maakt een heel ander soort producten. Wij maken hier topkwaliteit producten. En we hebben een uitstekende gelegenheid om een groene transitie te maken en ons weer helemaal boven in het Europese lijstje te krijgen.”

Ook vindt hij IJmuiden een goede plek voor een fabriek – die naast CO2 ook veel stoffen uitstoot die schadelijk zijn voor de gezondheid. “Wij zitten hier op een geweldige locatie en natuurlijk hebben we veel bewoners in de buurt. Daar moeten we op een goede manier mee omgaan. Er zit ook veel in ons investeringsplan voor de toekomst om die uitstoot te verminderen.”

Stakingsdreiging

Vakbond FNV eist ondertussen dat Tata Steel terug naar de tekentafel gaat en met een nieuw reorganisatieplan komt. “In plaats van een banenreductiedoel moet er een gedragen plan komen over afdelingen waar het wat minder kan maar juist ook afdelingen waar mensen bij moeten komen”, zegt Cihan Lacin van FNV Tata Steel.

“Dat er wat moet gebeuren, is duidelijk. Alleen op deze manier heb je eigenlijk meer risico’s richting een gezond staalbedrijf in de toekomst”, aldus Lacin. Als het bedrijf niet ingaat op de eis wil de vakbond actie gaan voeren en mogelijk ook staken.

Door Haluk