De nieuwe bondscoach van de Oranje-voetbalsters, de 38-jarige Arjan Veurink, is voor het grote publiek misschien niet zo bekend, maar in de vrouwenvoetbalwereld is hij een grote naam.

“Hele goede keuze, voor hem en het Nederlands elftal”, reageert oud-international Stefanie van der Gragt. “Ik denk dat hij de beste trainer is met wie ik ooit heb gewerkt”, zegt Maud Roetgering, die bij FC Twente met hem als hoofdtrainer alle prijzen won.

Na het EK in Zwitserland deze zomer zal de huidige assistent-bondscoach van het Engelse nationale team het stokje van Andries Jonker overnemen. Klein detail: Veurink heeft zijn officiële bondscoachpapieren nog niet. Als het goed is, haalt hij in juni zijn UEFA Pro-diploma, de opleiding die hij volgt via de Engelse bond FA.

Wie is Veurink? Het korte antwoord: ‘de man achter Sarina Wiegman’. Veurink is al jaren haar assistent en samen is het duo ijzersterk. Ze werden twee keer Europees kampioen (in 2017 met Oranje en in 2022 met Engeland) en twee keer vicewereldkampioen (in 2019 met Oranje en in 2023 met Engeland).

Daarvoor werd Veurink op eigen benen ook meermaals kampioen met FC Twente. Hij haalde met Twente als eerste Nederlandse team ooit de kwartfinales van de Champions League.

Veurink is een man van de analyse. Hij bekijkt wedstrijden van alle kanten, doorgrondt de tegenstander en vertaalt samen met de technische staf de voetbalgesprekken die hij met Wiegman voert naar het trainingsveld.

Duidelijk plan

Roetgering, nu manager vrouwenvoetbal bij PSV, herinnert zich hoe ze als speelster met FC Twente in het seizoen 2016/17 Bayern München uitschakelde in de achtste finales van de Champions League.

“Bayern was een topteam, wij waren ‘maar’ Twente. Maar Arjan is tactisch zo sterk dat hij daar een plan op maakt en dat dan zo goed kan overbrengen op het team dat speelsters ook gaan geloven in iets wat onbereikbaar lijkt.”

Van der Gragt beaamt dat. “Hij weet heel goed wat hij wil. Hij analyseert de tegenstander en heeft voor aanvang van de wedstrijd een duidelijk plan hoe hij wil spelen. Dat kan hij ook goed overbrengen richting de speelsters.”

Van der Gragt, 107-voudig international, debuteerde in 2013 bij Oranje en won onder Wiegman en Veurink het EK in 2017 en speelde onder hen de WK-finale in 2019. Ze prijst zijn manier van omgaan met speelsters, waardoor hij vertrouwen wint. “Hij kan met speelsters heel goed een band opbouwen. Ik heb altijd open met hem samengewerkt.”

Roetgering ziet zijn empathisch vermogen ook als grote kracht: “Hij is zo duidelijk op een fijne manier. Ook als je wissel stond, had je het gevoel dat je ertoe deed.”

Brug

Veurink ziet dat zelf ook als zijn kracht, zeker met Nederlandse speelsters. “Ik merk dat spelers in Nederland iets makkelijker op me afkwamen. Als assistent kon ik zo een belangrijke brug zijn richting Sarina”, zei hij in 2023 tegen de NOS.

Hij had het daardoor in Engeland iets moeilijker vanwege het taal- en cultuurverschil. “Speelsters daar stappen soms eerder naar de stafleden die bijvoorbeeld ook uit Engeland komen.”

Veurink, die in Borne woont, had al jaren de wens om ooit zelf bondscoach te worden. In 2020 sprak hij die woorden hardop uit.

Hij heeft al een beetje ervaring als bondscoach. In 2020 verving hij Wiegman in de verloren oefeninterland van Oranje tegen de Verenigde Staten in Breda. En toen Wiegman in de zomer van 2022 corona had, nam hij de honneurs waar tijdens de wedstrijd tussen Noord-Ierland en Engeland (0-5).

Grote uitdaging: jong talent

Na het EK staat hij dan eindelijk echt zelf aan het roer bij Oranje. Een van zijn grote uitdagingen wordt de Nederlandse ploeg klaarstomen voor het WK in Brazilië in 2027. Van der Gragt ziet dat wel gebeuren. “Hij kan nieuw talent spotten en tot grotere hoogte stuwen.”

Ook NOS-analyticus Leonne Stentler ziet dat, maar is ook benieuwd naar zijn aanpak nu Jonker het voorwerk heeft gedaan met verjonging doorvoeren. Zo gaf de na de zomer vertrekkende bondscoach de talenten Esmee Brugts, Wieke Kaptein en Veerle Buurman de kans zich te bewijzen – en met succes.

“Zijn grootste uitdaging wordt het juiste moment herkennen van afscheid nemen van de gouden generatie van 2017. Daniëlle van de Donk heeft al bekendgemaakt dat ze gaat stoppen na dit EK. Maar anderen nog niet. Hoe ga je dat managen, komen speelsters daar zelf mee, zal je ze een duwtje in rug moeten geven? Daar heeft Veurink nog geen ervaring mee.”

Stentler kijkt uit naar de wedstrijd Engeland-Nederland op het aankomende EK. “Dat wordt wel interessant, omdat hij als tactisch brein het hele Nederlandse elftal moet uitpluizen en een plan moet maken ze helemaal kapot te spelen.” Maar, lacht ze: “Daarna weet hij wel precies waar de sterktes en zwaktes liggen van zijn nieuwe elftal.”

Door Haluk