De spoorlijn waar ze in Noord-Nederland al jaren van dromen, de Lelylijn, dreigt verder uit het zicht te raken. De afgelopen twee kabinetten werd de spoorverbindingen tussen Noord-Nederland en de Randstad steeds realistischer. Er lag zelfs al 3,4 miljard euro voor klaar, maar na de onderhandelingen van de voorjaarsnota van gisteren blijft daar bijna niets meer van over.
De vier coalitiepartijen halen geld uit het potje om daarmee de Nedersaksenlijn aan te leggen. Dat is een spoorlijn tussen Veendam en Emmen, waar 1,9 miljard nodig is. Dat geld was er niet, maar komt er nu dus wel door het potje van de Lelylijn.
Verrassing
“Ik was verrast om te horen dat de financiering uit dit potje vandaan kwam,” zegt Klaas Sloots, de burgemeester van Stadskanaal. “Aan de andere kant ben ik niet verrast, omdat alle vooronderzoeken naar de Nedersaksenlijn zeer positief waren.” De komst van de lijn zou een gunstig effect op de economie in het gebied hebben, zegt hij.
Volgens de burgemeester biedt de spoorlijn perspectief voor jongeren in Oost-Groningen, Drenthe en Overijssel. “Deze jongeren kunnen blijven wonen waar ze vandaan komen.”
Toch begrijpt Sloots het onbegrip vanuit bepaalde noordelijke gebieden van het land. “Het was goed geweest als er een paar zinnen vanuit het kabinet over de financiering van de Lelylijn op lange termijn was geweest. Ik snap dat ze in Friesland balen.” Volgens de burgemeester duurt het negen jaar voordat de Nedersaksenlijn volledig af is.
De teleurstelling bij René Paas, de commissaris van de Koning in Groningen, is groot. “We willen heel graag dat de Nedersaksenlijn van de grond komt, maar het is onbegrijpelijk dat deze wordt betaald door de geldpot voor de Lelylijn te plunderen.”
Met de komst van de Lelylijn zou de huidige twee uur durende reistijd tussen Groningen en Amsterdam tot een uur sneller moeten worden. Dit zou volgens Paas ook “de psychologische afstand” tussen de Randstad en Noord-Nederland verkleinen. “Het is echt belangrijk een landsdeel met weinig aanleg van infrastructuur op een stevige manier aan te laten sluiten bij de rest van het land.”
Eind vorig jaar nam een meerderheid in de Tweede Kamer nog een motie aan die stelde dat het geld voor de Lelylijn juist niet voor de Nedersaksenlijn gebruikt mocht worden. “De coalitie heeft losliggend geld gepakt. Het Lelylijn-project duurde het langst en kostte het meest geld, maar daar kregen we een beter functionerend Nederland voor terug”, aldus de commissaris van de Koning.
Vorig jaar bleek nog dat het potje van 3,4 miljard euro niet genoeg was om de Lelylijn aan te leggen. Uit onderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bleek zeker 13,8 miljard euro nodig te zijn.