De daling van het aantal Nederlanders dat bij een kerk of andere religieuze stroming hoort, stagneert. In 2023 zei 42 procent van de ondervraagden dat ze bij een kerk, moskee of synagoge hoorden, vorig jaar was dat 44 procent, zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In de tientallen jaren daarvoor liep het aantal gelovigen alsmaar terug. In 2010 zei nog 55 procent bij een kerkelijke of religieuze groep te horen.

De groep die zich katholiek of moslim noemt, veranderde vorig jaar niet. Bij de protestanten en andere geloofsgroepen was een lichte toename te zien (beide 1 procent). Een woordvoerder van het CBS noemt de toename in 2024 naar 44 procent een optelsom van kleine schommelingen en is de verandering niet significant.

Vergrijsd

Het grootste deel van de gelovigen van 15 jaar en ouder is nog altijd rooms-katholiek (17 procent van de bevolking), gevolgd door protestants (14 procent) en moslim (6 procent). 7 procent had een ander geloof.

Onveranderd zijn vrouwen (46 procent) vaker lid van een geloofsgemeenschap dan mannen (42 procent). Jongeren tussen de 18 en 25 horen het minst vaak (32 procent) bij een kerk of andere religieuze groep, 75-plussers het vaakst (ruim 60 procent).

Door Haluk