Een groot reservaat in de Stille Oceaan wordt door de VS opengesteld voor commerciële visserij. President Trump heeft daartoe in het Witte Huis een decreet ondertekend.
Het reservaat, The Pacific Remote Islands Marine National Monument, werd opgezet in 2009 onder toenmalig president Bush. Het ligt zo’n 1200 kilometer ten westen van Hawaï en heeft een grootte van 1,3 miljoen vierkante kilometer, wat neerkomt op ruim dertig keer de oppervlakte van Nederland. In het gebied liggen koraalriffen en leven bedreigde zeeschildpadden en walvissen.
Bij de ondertekening waren mensen uit Amerikaans-Samoa aanwezig, een Amerikaans territorium in de Stille Oceaan. De economie van dat gebied is sterk afhankelijk van de visserij, met name tonijn.
Dagenlang reizen
In het reservaat was alleen lokale visserij en sportvisserij toegestaan, commerciële visserij was verboden. In de ogen van Trump worden “eerlijke Amerikaanse vissers” daardoor benadeeld, omdat ze moeten “concurreren met slecht gereguleerde en zwaar gesubsidieerde buitenlandse vloten”. Ook moesten de vissers volgens Trump dagenlang reizen naar visgronden die buiten het beschermd gebied vallen.
In het decreet staat dat andere wetten ervoor zorgen dat het gebied goed beschermd blijft, ook als commerciële visserij wordt toegestaan.
Jasper de Goeij is daar niet zo zeker van. De universitair hoofddocent marine ecologie bij de Universiteit van Amsterdam noemt het “een van de mooiste plekken met koraalriffen ter wereld” en maakt zich zorgen. “Schepen in de commerciële visserij zijn zo efficiënt dat je het hele gebied leegvist. Dat is dramatisch, omdat grotere vissen als tonijn een belangrijke rol hebben in de balans van het ecosysteem.”
Broedgebieden
Bij de lokale visserij van de afgelopen jaren waren de gevolgen niet zo groot. De Goeij: “Dat gebeurt met behulp van handlijnen of kleinere boten, dat is een veel minder groot probleem.”
“Koraalriffen zijn enorme broedgebieden, vissen komen daar om zich voort te planten. Als je alle grote vissen eruit haalt, heb je kans dat kleine vissen niet meer groot genoeg worden om zich te kunnen voortplanten. In wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat de vispopulatie zich makkelijker herstelt als je die gebieden met rust laat.”
Trump ondertekende ook een ander decreet, waarmee ambtenaren de opdracht krijgen om allerlei “belastende regelgeving” voor vissers in te trekken of te herzien. Volgens het besluit moet de VS wereldwijd de belangrijkste speler worden op het gebied van visserij.
Invloed op menselijk bestaan
Twee jaar geleden werd op een VN-top afgesproken dat in 2030 30 procent van de oceanen moet worden beschermd. De VS heeft dat verdrag niet ondertekend.
“Bij die 30 procent zijn we nog lang niet”, zegt De Goeij. Op dit moment wordt nog geen 3 procent actief beschermd. “Nu gaat het om de visserij, maar er zijn ook plannen voor diepzeemijnbouw.”
“De oceaan is heel belangrijk, hoewel er in mijn ogen nog te weinig over bekend is. De helft van onze zuurstof wordt er geproduceerd. Ook neemt de oceaan een derde van de jaarlijkse CO2-productie op, net als 91 procent van warmte die door mensen is veroorzaakt. Driekwart van de oceaanbodem is nog niet in kaart gebracht, maar in de gebieden waar we wel zijn geweest is heel veel bodemleven te vinden.”
De Goeij wijst erop dat de oceaan één grote watermassa is. “Daarom is het belangrijk dat we dat gezamenlijk aanpakken. We moeten de oceanen koesteren.”