Nu de voorjaarsnota openbaar is gemaakt door het kabinet reageren verschillende sectoren op de plannen. Uit het onderwijs komen veel negatieve reacties. Herinneringscentrum Kamp Westerbork, dat miljoenen extra krijgt, is blij.
Vanuit het onderwijs klinkt felle kritiek op het schrappen van de Onderwijskansenregeling. Daarmee was geld vrijgemaakt voor leerlingen in het voortgezet onderwijs met een achterstandspositie.
Henk Hagoort, voorzitter van de VO-raad, reageert verbolgen. “Het is onverteerbaar dat deze jongeren de dupe worden van nog meer bezuinigingen op het onderwijs. Voor het kabinet zijn korte termijnzaken kennelijk belangrijker dan het vooruithelpen van de toekomstige generaties”, stelt hij.
Het schrappen van de onderwijskansenregeling zou in 2027 90 miljoen euro moeten opleveren en vanaf 2028 177 miljoen euro.
‘Donder op met je begrip’
Ook de Onderwijsbond is niet blij met de aangekondigde bezuinigingen. Voorzitter Thijs Roovers spreekt van wanbeleid. Hij denkt dat dit de maatschappij nog veel meer kosten oplevert in de toekomst. “Ik ben echt woedend.”
Roovers noemt het snoep stelen van een kind. Hij had gehoopt dat minister Bruins van Onderwijs en staatssecretaris Paul de rechten van kinderen zouden beschermen.
Paul zegt dat ze de onvrede begrijpt. Samen met minister Bruins wil ze met de sector in gesprek om de lasten te verdelen. “Donder op met je begrip”, zei Roovers over de reactie van Paul. Hij verwacht geen prettig gesprek tussen beide partijen.
Begrip vanuit kinderopvang-sector
Het kabinet bespaart ook 2,9 miljard euro door het plan om de kinderopvang (bijna) gratis te maken nog eens twee jaar uit te stellen, van 2027 naar 2029.
Voor Gjalt Jellesma, voorzitter van belangenvereniging van ouders in de kinderopvang Boink, komen de plannen niet als een verrassing. Volgens hem waren zowel de sector als de plannen voor de uitvoering er nog niet klaar voor. Ook moet er nog gekeken worden of het juridisch haalbaar is om kinderopvang gratis te maken. Daarnaast kampt de sector met een enorm personeelstekort.
Jellesma vindt het uitstel wel jammer. “Ouders hebben die belofte gehad en trekken nu weer aan het kortste eind. Kinderopvang is veel belangrijker dan de gemiddelde Nederlander denkt. In omringende landen wordt het gezien als een belangrijk onderdeel van het onderwijs.”
Geld naar jeugdzorg
De bijna 3 miljard euro extra die het kabinet in de voorjaarsnota heeft geregeld voor de gemeenten voor de komende twee jaar, is voor het grootste deel bestemd voor de jeugdzorg. Hoewel de branchevereniging blij is met het extra geld denkt Leon Noorlander, directeur van Jeugdzorg Nederland, dat de financiële problematiek hiermee wordt doorgeschoven.
“Hoewel inmiddels 1 op 7 kinderen gebruik maakt van jeugdzorg, is het onbegrijpelijk dat het kabinet nog steeds niet breed investeert in de toekomst van kwetsbare kinderen en gezinnen. Het kabinet neemt veel van de inhoudelijke adviezen niet over.”
Miljoenen naar N50 komen er toch niet
Woensdag vertelde BBB-leider Van der Plas nog trots dat 365 miljoen euro wordt geïnvesteerd in de N50 bij Kampen, maar in de voorjaarsnota is daar niets over te vinden.
Van der Plas blijkt zich te hebben vergist. “Helaas is de N50 op het laatste moment van tafel gehaald. Daar heb ik een fout mee gemaakt”, zegt Van der Plas vandaag.
Tegen RTV Oost zegt burgemeester De Rouwe van Kampen dat hij sprakeloos was toen hij het hoorde. Toch neemt hij Van der Plas niets kwalijk. “Ze lobbyen al jaren en dat doen ze ook heel goed.” Van der Plas zegt dat ze blijft strijden voor extra geld voor de N50.
Geld voor Kamp Westerbork
Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft verheugd gereageerd op de 15 miljoen euro die het kabinet beschikbaar stelt voor de verbouw en de renovatie van het complex. “Het kabinet geeft erkenning voor onze rol om de herinnering aan de Holocaust en de gelaagde geschiedenis van deze plek door te geven aan de volgende generaties”, zegt het herinneringscentrum tegen RTV Drenthe.
Het herinneringscentrum heeft grote verbouwplannen. Het museum wordt vernieuwd en ook op het kampterrein staan werkzaamheden gepland.