In Gaza zijn in de afgelopen 48 uur meer dan 90 mensen omgekomen door Israëlische aanvallen, heeft het ministerie van Volksgezondheid in Gaza bekendgemaakt. Onder de slachtoffers zijn vrouwen en kinderen die schuilden in een beschermde humanitaire zone, laten medici weten aan persbureau AP. In een tentenkamp in Khan Younis werden 11 mensen gedood.

Het was opnieuw een bloedige week in Gaza, waarin tientallen Gazanen werden gedood. Een van de slachtoffers is de Palestijnse fotograaf Fatima Hassouna, die is omgekomen bij een Israëlisch bombardement op haar huis in Noord-Gaza. Bij de aanval kwamen ook tien van haar familieleden om het leven, onder wie haar zwangere zus. Het Israëlische leger zegt dat het ging om een gerichte aanval op een Hamas-lid.

Geroemde fotograaf

De 25-jarige Hassouna werd geroemd om haar werk. Ze legde niet alleen de verwoesting, rouw en chaos in Gaza vast, maar ook de veerkracht en het alledaagse leven van haar medebewoners. Op haar foto’s staan vrouwen die koekjes bakken voor het einde van de ramadan, gezinnen die een picknick houden in de natuur, maar ook gebombardeerde huizen, rouwende families en met bloed besmeurde ziekenhuisvloeren.

Hassouna’s motivatie was duidelijk: ze wilde het verhaal van de Gazanen aan de wereld vertellen. “Als ik sterf, wil ik een luide dood”, schreef ze op sociale media. “Ik wil niet alleen breaking news zijn, ik wil een dood die de wereld zal horen.”

Kort voor haar dood werd bekend dat er een documentaire over haar leven en werk zou worden vertoond op het Acid Filmfestival in Cannes. Put your soul on your hand and walk volgt Hassouna’s werk en toont ook interviews met haar. De Frans-Iraanse regisseur Sepideh Farsi vertelde aan de nieuwssite Deadline dat ze Hassouna vlak voor haar dood nog had gesproken om haar het nieuws over de vertoning in Cannes te vertellen en haar uit te nodigen.

‘Magische glimlach’

Het filmfestival bracht na haar dood een eerbetoon: “Haar glimlach was net zo magisch als haar doorzettingsvermogen. Ze getuigde, fotografeerde Gaza, deelde voedsel uit ondanks de bommen, kende rouw en honger. We hoorden haar verhaal, waren elke keer blij haar levend te zien en vreesden tegelijkertijd voor haar.”

Sinds het begin van de bombardementen op Gaza in 2023 zijn er meer dan 170 journalisten omgekomen. Collega-journalisten in Gaza reageren op Hassouna’s dood met diepe rouw en woede.

Door Haluk