Over de hele wereld wordt bedroefd gereageerd op het overlijden van paus Franciscus. Na de aankondiging vanochtend luidden de kerkklokken in heel Rome. Kort na het nieuws stroomden de reacties binnen, via X en (internationale) media. Wereldleiders en politici zeggen verdrietig te zijn en prijzen de paus voor zijn inzet voor kwetsbare mensen in de samenleving.

Het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland, kardinaal Eijk, zegt dat paus Franciscus een groot hart had voor de zwakkeren in de samenleving. “Dat liet hij steeds weer blijken in zijn teksten en door de bezoeken die hij bracht.”

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zeggen “diep getroffen” te zijn door zijn dood. “Vanuit een rotsvast geloof in Gods liefde pleitte hij voor mededogen en menselijkheid. Sober en eenvoudig levend koos hij steeds de kant van de kwetsbaren en behoeftigen.”

Volgens premier Schoof was de paus “in alles mens onder de mensen”. Dat schrijft hij op X. “De katholieke wereldgemeenschap neemt afscheid van een leidsman die de noden van deze tijd zag en benoemde. Met zijn diep doorleefde soberheid, dienstbaarheid en medemenselijkheid was paus Franciscus een voorbeeld voor zeer velen, ook voor niet-katholieken.”

Inspiratiebron

Europese Commissievoorzitter Von der Leyen noemt de Argentijn een inspiratiebron. “Hij inspireerde miljoenen mensen, ver buiten de katholieke kerk, met zijn bescheidenheid en pure liefde voor de minderbedeelden.” Ook CDU-leider Merz, aankomend bondskanselier van Duitsland, zegt dat de paus herinnerd zal worden “vanwege zijn onvermoeibare inzet voor de zwaksten in de samenleving, voor rechtvaardigheid en verzoening”.

De Franse president Macron prijst de paus ook voor zijn inzet voor armen en kwetsbaren. Hij noemt hem een bescheiden man die “altijd aan de zijde van de meest kwetsbaren stond”. De Notre-Dame in Parijs luidt de klokken 88 keer als eerbetoon aan de paus, die 88 jaar is geworden.

Belangenorganisatie COC zegt dat ook de regenbooggemeenschap waardering had voor hem, omdat hij homoseksualiteit en transgender personen een stuk minder veroordeelde dan zijn voorgangers. “Hij sprak geen oordeel uit over lhbti+, hij stond de zegen voor paren van gelijk geslacht toe, net als de doop voor transgender mensen. Dat is door veel mensen in de regenbooggemeenschap zeer gewaardeerd”, zegt een woordvoerder van COC tegen het ANP.

De Nederlandse minister van Justitie, Van Weel, ontmoette paus Franciscus gisteren nog. “Een heel bijzonder moment”, schrijft Van Weel op X. Ook hij noemt de dood van de paus verdrietig nieuws. “Mijn gedachten zijn bij allen die geraakt zijn door zijn overlijden.”

De Italiaanse premier Meloni is naar eigen zeggen ook erg verdrietig. “Ik heb het voorrecht gehad om te genieten van zijn vriendschap, zijn raad en zijn lessen, die nooit verkeerd waren, zelfs niet in tijden van beproeving en lijden.”

De Amerikaanse vicepresident Vance zegt te denken aan de miljoenen christenen over de hele wereld die van de paus hielden. De Israëlische president Herzog roemt Franciscus als een “man van diep geloof en grenzeloze compassie”.

CDA-leider Bontenbal is verdrietig over de dood van paus Franciscus. “Deze paus gaf de Katholieke Kerk een menselijk gezicht.”

Paus Franciscus, geboren als Jorge Mario Bergoglio, schudde het Vaticaan op en kwam op voor de zwakkeren in de samenleving. Maar kritiek was er ook, onder meer uit conservatieve hoek:

Door Haluk