Het is het meest prestigieuze clubtoernooi in het hockey, te vergelijken met de Champions League in het voetbal. Maar de miljoenen euro’s die de voetballers om de oren vliegen, die ontbreken in de Euro Hockey League (EHL).

Vandaag worden in Den Bosch de finales van de EHL bij de mannen en de vrouwen gespeeld. Er is een goede kans dat opnieuw twee Nederlandse clubs zich tot beste van Europa kronen, zoals dat al jaren het geval is.

Hoe werkt de EHL, hoeveel geld valt er te verdienen en leeft het toernooi een beetje onder de hockeyers?

Waar de mannen en vrouwen voorheen gescheiden toernooien hadden, vallen ze sinds 2020 samen onder de paraplu van de EHL. Aan het toernooi doen topclubs uit heel Europa mee: zo deed er dit jaar voor het eerst een Oekraïense ploeg mee aan de eindfase.

Na verschillende voorrondes, die gedurende het hele seizoen worden afgewerkt, volgt in het paasweekend een finaleronde met de beste acht teams. Vanaf de kwartfinales worden er knock-outwedstrijden gespeeld tot er een kampioen is.

Nederland heeft relatief veel deelnemers, omdat de Tulp Hoofdklasse tot de sterkste competities van Europa wordt gerekend. De huidige editie zag voor het eerst vijf Nederlandse clubs in het finaleweekend: Bloemendaal, Kampong en Rotterdam bij de mannen, Den Bosch en SCHC bij de vrouwen.

Nederlandse alleenheerschappij

“Ook een club die zesde wordt in de hoofdklasse zou heel ver kunnen komen in de EHL”, zegt Yannick van der Drift. Vorig jaar deed hij aan het toernooi mee als speler van het Spaanse Real Club de Polo, dit jaar doet hij mee met Bloemendaal. “Als ik een ranglijst moest maken, zou Nederland wel de sterkste competitie hebben.”

Bij de mannen werden de laatste vier edities van de EHL allemaal gewonnen door Nederlandse clubs: vorig jaar won Pinoké. Bij de vrouwen gaat de dominantie zelfs terug tot aan 1999: dat was de laatste keer dat een club uit een ander land dan Nederland de EHL of diens voorganger won.

Veel geld levert het winnen van de EHL niet op. Sinds het prijzengeld bij de mannen en de vrouwen gelijkgetrokken is, krijgen de winnende ploegen allebei 10.000 euro.

“Ik moet zeggen dat ik geen idee had wat het prijzengeld was in de EHL”, reageert Van der Drift. “Voor het geld hoef je het niet te doen. Die 10.000 euro dekken niet eens de kosten voor veel teams, denk ik. Je doet het echt voor de titel, de eer en de club.”

Voorheen was er ook een bonus van 5.000 euro voor de beste speler van het toernooi. Maar die prijs bestaat niet meer, bevestigt de EHL.

Hoewel de EHL spreekt van een “uniek internationaal toernooi” dat de status van clubhockey moet versterken, is de vraag hoezeer het toernooi leeft zonder echte financiële prikkels.

In de kleedkamer van Bloemendaal is dat vraagstuk niet aan de orde, zegt Van der Drift. “Het toernooi leeft zeker. Er zijn twee grote prijzen te verdienen als Nederlandse club: het landskampioenschap en de EHL.”

Hoe die twee prijzen zich tot elkaar verhouden? Van der Drift lacht: “Die vraag had ik al verwacht. Maar ik zet ze op dezelfde hoogte: het is niet zo dat de ene medaille een prominentere plek in mijn prijzenkast heeft dan de andere.”

Door Haluk