Harvard heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Amerikaanse regering van president Trump. Volgens de prestigieuze Amerikaanse universiteit is het ongrondwettelijk dat er 2 miljard euro aan overheidssubsidies wordt bevroren.
Eerder deze maand eiste de regering dat Harvard ‘activisme’ op de universiteitscampus zou terugdringen. Zo moesten onder meer alle vormen van het diversiteitsbeleid gestopt worden en moesten mondkapjes worden verboden. Die laatste worden vaak gedragen door pro-Palestijnse betogers.
Harvard weigerde dit en kreeg te horen dat omgerekend 2 miljard euro aan overheidssubsidies wordt bevroren. De directeur van Harvard noemde de eisen “ongehoord” en zei dat deze ingaan tegen allerlei grondrechten, zoals de vrijheid van meningsuiting en van godsdienst.
Trump voerde de druk vervolgens verder op door ook te dreigen om een belastingontheffing stop te zetten en buitenlandse studenten geen visum meer te geven.
‘Ongekende en ongepaste controle’
In een verklaring naar aanleiding van de aangespannen rechtszaak beschuldigt Harvard de Amerikaanse regering ervan “ongekende en ongepaste controle” over de universiteit te proberen uit te oefenen. Het Witte Huis heeft nog niet gereageerd.
De regering van Trump heeft ook de financiering van een aantal andere universiteiten stopgezet, waaronder gerenommeerde universiteiten als Princeton, Columbia en Brown. Volgens Washington hebben ze te weinig hebben gedaan om antisemitisme aan te pakken tijdens pro-Palestijnse studentenprotesten van de afgelopen anderhalf jaar.
Voor Columbia University was het wegvallen van het geld aanleiding inderdaad veranderingen door te voeren. Zo kwam het Midden-Oostendepartement onder verscherpt toezicht, werd er meer bewaking ingehuurd en waren gezichtsmaskers voortaan niet meer toegestaan bij protesten. Rector Armstrong stapte daarna op na felle kritiek op die wijzigingen.
Tijdens de campagne beloofde Trump al met universiteiten de strijd aan te gaan over “transgender-onzin en andere ongepast materiaal over ras, sekse en politiek”.