Hoe maak je het beste roeiland ter wereld nog beter? Die vraag zit in het hoofd van de nieuwe bondscoach van de Nederlandse roeiploeg Arnoud Hummel. Het antwoord op die vraag weet hij nog niet precies. Maar de basis staat, weet Hummel. En hij hoopt op de doorstroom van jong talent.
De 64-jarige oud-zeilcoach neemt per 1 mei de positie in van de vertrokken succesbondscoach Eelco Meenhorst die Nederland op de Olympische Spelen van Parijs naar vier keer goud, drie keer zilver, één keer brons leidde. De beste roeiprestatie van Nederland ooit. Evenaar dat maar eens.
“Ik heb ook de vraag gekregen: durf je wel? Het kan nauwelijks beter gaan”, vertelde Hummel zaterdag langs de Bosbaan tijdens de NK roeien. Terwijl: “Topsport betekent: steeds beter.”
‘Sterke basis’
Onder leiding van Meenhorst onderging het Nederlandse roeien een metamorfose. Na de Spelen van Tokio introduceerde hij een nieuwe werkwijze: langere duurtrainingen, meer voedingsexperts en een geprofessionaliseerd trainingscentrum waar de mannen en vrouwen samen gingen trainen.
“Ik heb een beeld bij de organisatie en de atleten”, vertelt Hummel. “Dat is geen garantie voor de toekomst, maar wel een ongelooflijk sterke basis. Daar gaan we mee aan de slag.”
Hummel is niet bang dat de boel instort na het succes van Parijs. “De cultuur en de mensen die ik gesproken heb, hebben mij getriggerd. Een mooie topsportomgeving. Heel gedreven. Vol enthousiasme over de sport. En die heb ik zelf ook.”
Hummel weet hoe topsport werkt – in het zeilen. Terwijl Meenhorst de roeiers leidde in Parijs, voerde Hummel als zeilbondscoach op diezelfde Spelen de Nederlandse zeilvloot naar het beste resultaat ooit op de Spelen. Met twee keer goud en twee keer brons eindigde Nederland bovenaan het medailleklassement.
Ervaring met roeien heeft hij niet. Of het moet in zijn eigen boot zijn. “Ik heb al een jaar of tien een eigen roeiboot, een skiff, waar ik veel plezier aan beleef.”
Twintig jaar ervaring in het bedrijfsleven komt, denkt hij, ook van pas. “Dat heeft te maken met de manier van organiseren en leiding geven. Heel doelgericht. Mensen meekrijgen in dezelfde doelstelling. Daar zijn veel parallellen, zonder dat ik weet hoe het moet hier, waar ik veel uit kan putten.”
‘De Meetrainers’
Het beleid-Hummel zal dit seizoen zichtbaar moeten worden, waarschijnlijk met de doorstroom van jong talent.
“Bij het zeilen zijn we dat in toenemende mate gaan doen: niet de talenten weghouden totdat ze goed genoeg zijn, maar momenten in het jaar zoeken waarin ze mee kunnen draaien met de allerbesten”, zegt Hummel over het project ‘De Meetrainers’.
“Dat versnelt de ontwikkeling van de talenten. En in zekere zin stimuleert dat ook de toppers, die voelen de hete adem. En dan is er veel kennisoverdracht. Dat lijkt mij geweldig.”
Bij de NK kon je zaterdag daar de eerste resultaten van zien. De jonge Lucas Keijzer (22) won knap brons in de skiff, vlak achter de Nederlands kampioen en winnaar van olympisch brons Simon van Dorp.
Keijzer heeft een hoop geleerd de afgelopen twee maanden, varend tussen de olympiërs. “Dan train je opeens mee met het team. Dan word je meteen veel beter. Het is goed bevallen. Ik ben de afgelopen Spelen niet mee geweest. Maar hoop de volgende wel te halen.”
Acht maanden na de successpelen van Parijs is duidelijk: de nieuwe roeikoers is ingezet.