Apple en Meta (het bedrijf achter Facebook en Instagram) krijgen boetes van honderden miljoenen euro’s voor het overtreden van de nieuwe Europese wet voor grote techbedrijven. Apple moet 500 miljoen euro betalen en Meta 200 miljoen euro.

Het zijn de eerste boetes die Europa uitdeelt voor het overtreden van de Digitale Marktenwet. Die is bedoeld voor de grootste internetbedrijven. Zij moeten sinds maart 2024 aan de regels voldoen.

De Europese Commissie begon nog diezelfde maand onderzoeken naar Apple en Meta vanwege mogelijke overtreding van de wet. De boetes zaten er al weken aan te komen, maar zouden telkens zijn uitgesteld vanwege de handelsoorlog met de VS.

Apple krijgt de boete omdat het appmakers niet de vrijheid gaf om mensen te wijzen op abonnementen die zij goedkoper konden afsluiten, als zij dat niet via de App Store deden.

Op die manier zou Apple erop hebben aangestuurd dat mensen die abonnementen in de appwinkel afsloten, waardoor Apple er geld aan kon verdienen.

De Europese Commissie heeft Apple zestig dagen de tijd gegeven om zijn beleid aan te passen, naast de boete van 500 miljoen euro. Het bedrijf kan ook nog bezwaar maken. Als Apple zich na twee maanden nog niet aan de wet houdt, kunnen nieuwe boetes volgen.

Minder data delen

Meta krijgt de boete voor zijn abonnementsdienst. Gebruikers van Facebook en Instagram moeten daarbij betalen om geen gepersonaliseerde advertenties te zien krijgen.

In de wet staat dat bedrijven toestemming moeten vragen als zij persoonlijke gegevens van gebruikers willen delen tussen verschillende platforms. Als mensen geen toestemming geven, moeten zij toch dezelfde ervaring hebben als mensen die wel toestemming geven.

Dat ging mis, zegt de Commissie. Meta gaf in de eerste paar maanden niet de optie om minder data te delen, zonder dat dat invloed had op de advertenties.

De boete valt voor Meta lager uit, omdat de overtreding maar enkele maanden heeft geduurd: van maart 2024 tot november van dat jaar. Meta kwam toen met een derde optie, waarbij gebruikers minder data konden delen. Die situatie bekijkt de Europese Commissie nog.

Door Haluk