De pensioenfondsen hebben een goed begin van het jaar achter de rug. Voor de vijf grootste fondsen gingen de dekkingsgraden omhoog in het eerste kwartaal. Dat betekent dat ze voldoende geld in kas hebben om de pensioenen uit te keren.
De vijf fondsen geven aan dat hun stijgende dekkingsgraden komen door de stijgende rente. Fondsen gebruiken de kapitaalmarktrente om een berekening te maken van hoeveel vermogen ze moeten hebben om alle afgesproken pensioenen uit te kunnen keren.
Met een hogere rente is er minder vermogen nodig om een bepaald bedrag te realiseren.
“Het belangrijkste is de dekkingsgraad. Hoe hoger de dekkingsgraad, hoe beter”, zegt Marike Knoef, onderzoeker pensioenen bij Netspar en Tilburg University. “Het betekent dat een pensioenfonds genoeg geld in kas heeft in verhouding tot hoeveel het moet uitkeren nu en in de toekomst.”
Niet heel belangrijk
Op de beurzen ging het daarentegen niet goed in de eerste maanden van het jaar. De fondsen hebben verliezen gemaakt, en hun vermogens zijn geslonken.
En in april gingen zowel de beurzen als rentes omlaag, maar dat is dus niet terug in de kwartaalcijfers van de fondsen.
Marike Knoef benadrukt dat er niet te veel gewicht gegeven moet worden aan schommelingen van het ene kwartaal naar het andere. “Met pensioenen gaat het om de lange termijn. Mensen bouwen vaak decennia aan hun oudedagsvoorziening.”
Vooral als iemand bijna met pensioen gaat, kan een duik in de dekkingsgraad invloed hebben op het banksaldo. Een dip (dekkingsgraad onder 100 procent) rond de pensioendatum kan betekenen dat er dan minder wordt uitgekeerd dat verwacht, en dat dit ook zo blijft.
In het nieuwe pensioenstelsel worden de pensioenen op een nieuwe manier opgebouwd en berekend. Dan verdwijnt ook het hele concept van dekkingsgraden. De vijf grootste fondsen zijn nog niet overgestapt naar het nieuwe stelsel. Zorg en Welzijn is wel van plan om dat te doen in januari volgend jaar.
Toch wel wat extra vet
Werkenden rond de 50 jaar lopen het risico benadeeld te worden wanneer hun pensioenfonds overstapt naar het nieuwe stelsel. Dit komt door de manier waarop pensioen in het oude en nieuwe systeem wordt opgebouwd. Dat willen fondsen compenseren door extra geld opzij te zetten voor deze groep.
Een hoge dekkingsgraad is dan zeer welkom, zegt Marike Knoef. “Met een hoge dekkingsgraad heeft een fonds als het ware vet op de botten om tegenvallers en schokken op te vangen. Dan kunnen ze extra geld uittrekken bij de transitie naar het nieuwe stelsel.”