De hoeveelheid stikstof die boeren, bedrijven en het verkeer uitstoten moet over tien jaar, in 2035, ongeveer gehalveerd zijn. Dat staat in de plannen van een ministeriële commissie onder leiding van premier Schoof waar het kabinet vrijdag over praat. Dat bevestigen bronnen na berichtgeving door De Telegraaf en het AD.

Tot nu toe werden de doelen gesteld aan de hand van de hoeveelheid stikstof die neerslaat in de natuur, maar het kabinet wil nu doelen die gebaseerd zijn op de uitstoot bij de bron, dus bij bedrijven zelf. Hoe dat precies gemeten of berekend gaat worden, is nog niet duidelijk.

Kort geleden oordeelde de rechter nog dat het kabinet het eerder geformuleerde doel moet halen om de neerslag van stikstof in een groot deel van de kwetsbare natuurgebieden voor 2030 fors te verlagen. Lukt dat niet, dan dreigt een dwangsom van tien miljoen euro.

Het is niet duidelijk of de nu gekozen aanpak, waarbij dus niet langer de neerslag telt maar de uitstoot, iets verandert aan die uitspraak. Nadere details over het plan ontbreken nog. Ook is nog niet te zeggen wat de aanpak betekent voor de vergunningverlening voor bouwplannen die nu stilliggen en boeren die buiten hun schuld zonder vergunning zitten.

Jaartal

Het jaartal 2035 heeft een symbolische betekenis gekregen in de stikstofdiscussie, omdat het vorige kabinet wilde dat de doelen die voor 2035 gesteld waren eerder zouden worden gehaald in 2030. Maar na een heftige discussie is daar vanaf gezien. Alleen een oud doel, dat in de helft van de kwetsbare natuurgebieden minder stikstof terecht mocht komen, bleef nog wel in de wet staan.

Dit kabinet wil af van de harde stikstofdoelen voor het hele land, en in plaats daarvan uitgaan van natuurdoelen en emissiedoelen per sector en bedrijf. Bronnen vertellen nu dus dat die emissiedoelen waarschijnlijk in 2035 behaald zullen moeten worden en mogelijk rond de 50 procent zullen uitkomen.

Daarmee is moeilijk te vergelijken wat deze verandering precies voor bedrijven zal betekenen. Maar met het lekken van deze informatie lijkt in ieder geval het signaal te worden gegeven dat dit kabinet de tijd wil nemen, en zaken niet te hard wil opjagen.

Door Haluk