De Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam wordt weer vrij toegankelijk. Vorig jaar moesten bezoekers zich nog van tevoren aanmelden, maar daar ziet de gemeente Amsterdam dit jaar geen aanleiding voor.
Wel blijven strenge veiligheidsmaatregelen van kracht. Zo is er extra politie op de been, zijn hoorbare demonstraties of protestacties in de buurt van de Dam verboden en mogen agenten personen op of rondom de Dam fouilleren.
Herdenking vorig jaar kleiner
Vorig jaar besloot de gemeente Amsterdam het aantal bezoekers op 4 mei terug te brengen naar 10.000, in plaats van de gebruikelijke 20.000. Aanleiding hiervoor waren de toegenomen spanningen en actiebereidheid in de maatschappij, stelde burgemeester Halsema toen. Uiteindelijk waren er ongeveer 4400 bezoekers en genodigden aanwezig op de Dam.
“Dit jaar is de actiebereidheid weliswaar nog groot, maar is er op dit moment geen aanleiding om te veronderstellen dat deze zich op de Nationale Herdenking zal richten”, schrijft Halsema in een brief aan de gemeenteraad. Twee incidenten enkele weken geleden, waarbij een man in de buurt van de Dam meerdere mensen neerstak en een andere man zichzelf in brand stak, doen daar volgens de burgemeester niets aan af.
Mochten er demonstraties worden aangemeld, dan zal de gemeente op zoek gaan naar een locatie waar “met respect voor de herdenkingen in de stad en de twee minuten stilte, gedemonstreerd kan worden”. Volgens Halsema geldt een stil protest niet direct als een verstoring.
Zo zagen de twee minuten stilte er vorig jaar uit: