De Algemene Onderwijsbond (AOb) wil niet meer in gesprek met staatssecretaris Paul vanwege de bezuinigingen uit de voorjaarsnota. De AOb is woedend over het besluit van het kabinet om een regeling voor kwetsbare leerlingen te schrappen.
De Onderwijskansenregeling is bedoeld voor leerlingen die bijvoorbeeld weinig geld hebben om schoolspullen te kopen. Ook is het een ondersteuning voor leerlingen die ouders met een laag opleidingsniveau hebben of die thuis niet voldoende Nederlands spreken. Op die manier krijgt elke leerling een gelijke kans om zich te ontwikkelen. Zo’n 900 scholen maken gebruik van die regeling volgens de VO-raad.
Het kabinet wil die regeling nu schrappen. Dat zou in 2027 90 miljoen euro opleveren voor de staatskas. In het jaar erna is dat 177 miljoen euro, denkt het kabinet.
‘Omgedraaide Robin Hood’
AOb-voorzitter Thijs Roovers zei dat het schrappen van de regeling als een totale verrassing kwam. Volgens hem was het een “soort omgedraaide Robin Hood: er wordt gestolen van de armen. Deze mensen hebben hier geen verstand van”, zei hij eerder tegen de NOS.
De bond wil daarom niet meer in gesprek met staatssecretaris Paul over haar herstelplan. Met dat plan wil de staatssecretaris de kwaliteit van het onderwijs in het basis- en voortgezet onderwijs verbeteren.
Staatsecretaris baalt
Staatssecretaris Paul baalt dat de AOb uit het overleg is gestapt. “We waren samen al heel ver gekomen met een gezamenlijk, goed afgewogen plan, waarin iedereen bereid was datgene te doen wat nodig was om het onderwijs structureel te verbeteren”, laat Paul in een reactie weten.
Tegelijkertijd zegt de staatssecretaris dat ze begrijpt “dat mensen in het onderwijs boos zijn over de extra bezuinigingen, bovenop de eerdere bezuinigingen. Het wordt een enorme opgave om die bezuinigingen te dragen en tegelijkertijd te werken aan de ambities uit het Hoofdlijnenakkoord over het onderwijs”, aldus staatssecretaris Paul.
Paul zegt zich te gaan beraden op de ontstane situatie.