In Rome staan al de hele dag lange rijen met tienduizenden gelovigen en andere geïnteresseerden die afscheid willen nemen van de maandag overleden paus Franciscus. Zijn lichaam ligt daarvoor opgebaard in de Sint Pietersbasiliek in Vaticaanstad.
De Italiaanse publieke omroep Rai meldt dat aan het eind van de middag de wachttijd was opgelopen naar drie à vier uur. De rij groeit volgens de omroep nog steeds. De afgelopen uren hebben meer mensen zich aangesloten, waarschijnlijk omdat het warmste moment van de dag achter de rug is.
Vrijwilligers delen flesjes water uit aan de toegestroomde belangstellenden. Ook moesten hulpverleners in actie komen voor mensen die te weinig hadden gedronken. De sfeer is veredr ordelijk en kalm, meldt Rai.
“We staan sinds vanmorgen om 13.00 uur in een lange rij, maar het was het waard”, zeggen een moeder en haar dochter tegen de Italiaanse omroep. “We kwamen hier toen Bergoglio tot paus werd gekozen en we wilden daar zijn om hem voor de laatste keer te begroeten.”
De Italiaanse premier Meloni bracht vanmiddag ook een laatste groet:
Het lichaam van de overleden paus Franciscus werd vanochtend met een processie naar de Sint Pietersbasiliek verplaatst. Mensen kunnen langs de kist lopen. De basiliek is tot middernacht geopend, maar het Vaticaan zegt vanwege de grote belangstelling dat die sluitingstijd mogelijk wordt opgerekt. Wanneer die beslissing wordt gemaakt, is nog niet duidelijk.
Morgen en overmorgen hebben mensen ook nog de mogelijkheid om afscheid te nemen. Morgen is de basiliek vanaf 07.00 uur geopend tot middernacht, vrijdag tot 19.00 uur. Daarna wordt de kist afgesloten en verzegeld door de camerlengo, de plaatsvervanger van de paus als bisschop van Rome.
Uitvaart
De uitvaart van de paus is de volgende dag, op zaterdag. Er worden naast veel belangstellenden ook veel staatshoofden en regeringsleiders verwacht in Rome. Namens Nederland reizen premier Schoof en minister van Buitenlandse Zaken Veldkamp af naar de uitvaart.
Het bestuur van de stad houdt rekening met meer dan 200.000 bezoekers en probeert daar ruimte voor te maken. Pleinen worden voor bezoekers ingericht. Zo worden er grote schermen geplaatst om de uitvaart te kunnen volgen.
Paus Franciscus leidde de katholieke kerk 12 jaar. Hoe machtig is het hoofd van het Vaticaan? Daarover zie je meer in de onderstaande video van NOS op 3: