In de Nederlandse culinaire wereld wordt geschokt gereageerd op het onverwachtse overlijden van topchef Jonnie Boer, op 60-jarige leeftijd. Veel jonge koks met wie hij werkte, hebben nu hun eigen bekende restaurants. Voor hen was hij een grote inspiratie.
“Een zwarte dag voor de horeca”, zegt chef-kok Rik van de Laar over het overlijden van Boer. Hij begon op 16-jarige leeftijd in De Librije, het eerste en bekendste restaurant van Boer, werkte er zeven jaar en runt inmiddels twee restaurants in Den Haag.
Hij noemt Boer “een grootheid van wie ik het meest heb kunnen leren”. Van de Laar: “Zijn belangrijkste kenmerk was zijn liefde voor natuur. Daar haalde hij energie en voldoening uit en dat liet hij terugzien op het bord.”
Dat heeft Van de Laar overgenomen van Boer, zegt hij. “Ik sta, terwijl ik met jullie spreek, buiten kruiden te plukken. Wat ik van hem heb geleerd, is altijd werken met pure smaken en met de natuur om je heen. Maar ook om altijd 100 procent te geven.”
Bewondering
Boer begon in 1987 op 22-jarige leeftijd als leerling-kok bij De Librije in Zwolle. Hij nam op jonge leeftijd de zaak over en bouwde het met zijn vrouw Thérèse uit tot een restaurant dat al sinds 2004 drie Michelinsterren heeft. Het is een prestatie waar collega’s veel bewondering voor hebben.
“Wat hij heeft bereikt, heeft niemand in Nederland bereikt. Heel gastronomisch Nederland keek tegen hem op”, zegt Laurent Smallegange van restaurant Spetters.
Het restaurant kreeg onder leiding van Smallegange een Michelinster, maar daarvoor werkte hij zo’n drie jaar als beginnende kok bij De Librije. “Hij stond aan de basis van mijn carrière en voor heel veel jeugdige koks en bestaande ondernemers is hij een leermeester geweest.”
De carrière van Boer in beeld:
Smallegange roemt de werkethos van Boer. “Hij was een ondernemer pur sang.” Ook Van de Laar spreekt vol bewondering over hoe Boer erin slaagde naast De Librije ook andere succesvolle restaurants te openen. Onder meer Brass Boer Thuis in Zwolle was een van die zaken. Ook met die horecagelegenheid verdiende hij een Michelinster.
Maar het is vooral de culinaire visie van Boer die door Van de Laar wordt geroemd. “Hij wist heel veel over de natuur en dan kwam hij weer met een plant binnen die ik niet kende, en vertelde hij wat je er mee kon maken.”
De verslagenheid is groot, zegt Van de Laar. “Iedereen kent hem wel in onze wereld. Hij heeft mij en vele anderen in de restaurantwereld gebracht naar waar ze nu staan”.
Ook in Zwolle is verslagen gereageerd. De restaurants van Boer in de stad die vanavond open waren sloten hun deuren om het personeel de mogelijkheid te geven om het nieuws van zijn dood te verwerken. “Hij was meer dan een topkok”, zegt burgemeester van Zwolle Peter Snijders. “Hij was een vernieuwer, een inspiratiebron en een trotse ambassadeur van onze stad.”
Het overlijden van Boer werd op Instagram door zijn kinderen en via een post vanuit het restaurant bekend gemaakt.