PVV-minister Faber ligt in de Tweede Kamer opnieuw onder vuur, nu omdat ze niet van plan is op bezoek te gaan bij gemeenten waar onlangs bijeenkomsten over asielzoekerscentra (azc’s) uit de hand liepen. Kamerleden van onder meer D66, ChristenUnie, GroenLinks-PvdA en ook coalitiegenoot VVD vinden het van het grootste belang dat de minister dit wel gaat doen.
Volgens de partijen in de Kamer moet de minister zelf aan de bevolking uitleggen waarom er azc’s nodig zijn en steekt ze daarmee tegelijkertijd een hart onder de riem van lokale bestuurders, die onder druk staan en soms bedreigd worden. Maar de minister is dat niet van plan, zo zei ze in een debat met de Kamer.
Onrust
Meerdere bijeenkomsten in gemeenten waar opvang moet komen liepen onlangs uit de hand. Zo werd een bijeenkomst in een sporthal begin deze maand in Best voortijdig afgebroken nadat er een protest was uitgebroken. Terwijl binnen 400 mensen aanwezig waren, werd buiten vuurwerk afgestoken. Actievoerders probeerden binnen te komen, waarbij de burgemeester en wethouders werden bedreigd. Ook bij bijeenkomsten in Uden, Berlicum, Bussum, Bedum en Roosendaal waren demonstraties.
Burgemeester Van der Pas van Maashorst riep Faber en premier Schoof vorige week op zich uit te spreken over de ongeregeldheden in Uden. Volgens hem kan het niet zo zijn dat mensen een bijeenkomst verstoren en “de boel intimideren en bedreigen” zodat er mogelijk besloten wordt dat er geen opvanglocatie komt. Een betoging is “absoluut” geen reden om plannen in de ijskast te zetten, benadrukt de burgemeester van de Brabantse gemeente. Faber veroordeelt het geweld, maar is dus niet van plan de locaties te bezoeken.
‘Zwabberbeleid’
Onder meer GroenLinks-PvdA, ChristenUnie, D66 en ook de VVD vinden dat Faber in actie moet komen. Zo stoort het ChristenUnie-Kamerlid Ceder dat “de minister veilig in haar torentje aan een salade zwabberbeleid zit te maken” en de “mensen niet opzoekt”.
D66-Kamerlid Podt noemt de weigering van de minister “schandalig”. GroenLinks-PvdA, D66 en ChristenUnie verwijten Faber onduidelijk “jojobeleid” te voeren, waarbij ze volgens hen onduidelijkheid laat bestaan over wanneer strenger beleid ingaat of de spreidingswet wordt ingetrokken.
Het stoort de partijen ook dat er door een gebrek aan opvang nu dure andere opvang moet worden ingezet, zoals in hotels of op cruiseschepen. Volgens SP-leider Dijk gaat het om 10.000 mensen die zo worden opgevangen.
Dit zijn enkele fragmenten uit het debat:
Faber erkent dat die opvang inderdaad “te duur” is. Volgens haar wordt er hard gewerkt aan plannen en nieuwe afspraken voor opvang. Daar moeten ook “oude contracten voor opengebroken worden”, aldus Faber. Ze beloofde de Kamer voor de zomer met meer informatie te komen over de voortgang. Maar Kamerleden vinden dat de minister ook nu op pad moet om tekst en uitleg te geven in gemeentes waar bijeenkomsten zijn over asielopvang.
“De minister hoeft echt niet 300 gemeenten af te gaan, maar van de negen locaties waar het nu om gaat, kan ze er toch ten minste één bezoeken?”, zei ChristenUnie-Kamerlid Ceder. Hij verweet de minister gebrek aan politiek leiderschap.
Faber zei in een reactie op de ongeregeldheden “geweld te verafschuwen”. Ze noemt de bedreigingen “onverteerbaar”. “Maar het lokaal bestuur wordt gesteund en daar laat ik het bij.”
Wat VVD-Kamerlid Rajkowski betreft mag er geen verband worden gelegd tussen het geweld rond de bijeenkomsten en de politieke wens van de coalitie om het asielbeleid te veranderen en strenger te maken. Dat streven staat, aldus de VVD. Maar het “naar gemeentevergaderingen en buurtbijeenkomsten gaan” lijkt Rajkowski wel iets “wat hoort bij de taak van de minister”.
Faber herhaalde verder in het debat dat wat haar betreft de spreidingswet nog dit jaar wordt ingetrokken. Over het intrekken van de wet en de termijn waarop dat gebeurt lopen de uitspraken uiteen.