De kans is groot dat inwoners van de eilanden Saba en Sint-Eustatius weer een Nederlandse bankrekening kunnen krijgen. ING is de eerste Nederlandse bank die op de Caribische eilanden weer betaal- en spaarrekeningen, creditcards, leningen en hypotheken wil aanbieden. Topman Peter Jacobs van ING Nederland belooft dat de eilandbewoners “dezelfde diensten als inwoners van Texel krijgen”.
Vanwege de complexe regels om dit mogelijk te maken, zal dat wel op zijn vroegst eind 2026 zijn. Ondertussen wil De Nederlandsche Bank (DNB) de komende maanden op de twee eilanden, die bijzondere gemeenten van Nederland zijn, geldautomaten plaatsen.
Nederlandse banken sloten enkele jaren terug nog massaal de deuren in het Caribisch gebied. Als gemeente horen de eilanden bij Nederland, maar vallen ze niet onder de Europese Economische Ruimte. Op Sint-Eustatius wonen ongeveer 3200 mensen, op Saba ruim 2000.
Sinds de strenge controles om klanten en overboekingen te controleren op witwaspraktijken vinden Nederlandse banken het te duur geworden om bankdiensten op de Caribische eilanden aan een relatief kleine groep klanten aan te bieden. Om het extra complex te maken, wordt er op Saba en Sint-Eustatius in Amerikaanse dollars betaald, en niet in euro’s.
Inwoners van Caribisch-Nederland kunnen nog wel internetbankieren bij Nederlandse banken. Alleen neemt ABN Amro geen nieuwe klanten van de eilanden meer aan. Rabobank doet dat alleen als iemand een “duidelijke economische link” met Nederland heeft.
Eerdere problemen
ING is nu op andere gedachten gekomen, zegt de bank tegen de NOS. Topman Jacobs van ING Nederland vindt dat ING er voor “alle Nederlanders moet zijn”. Vanwege de “maatschappelijke verantwoordelijkheid” wil de bank inwoners van Saba en Sint-Eustatius alle bankdiensten aanbieden, maar dan in een rekening met Amerikaanse dollars.
Op zowel Saba als Sint Eustatius komt ook een kantoor. Daarnaast wil ING zakelijke rekeningen aanbieden, maar alleen aan bedrijven die economische activiteiten op de eilanden hebben. Trustkantoren worden bijvoorbeeld uitgesloten.
ING vertrok in 2009 uit het Caribisch gebied. De bank was daar sinds 1994 actief met de Netherlands Caribbean Bank. Deze NCB was voor de helft in handen van ING, waarbij twee Cubaanse banken de andere helft bezaten. ING kreeg hier problemen mee, omdat er geld werd overgeboekt naar Cuba. Daarmee overtrad het bedrijf de Amerikaanse sancties tegen Cuba.
ING sloot de dochter en betaalde in 2012 een boete van 619 miljoen dollar aan de Amerikaanse justitie.
In loop volgend jaar definitief besluit
Helemaal zeker is de terugkeer van ING naar Saba en Sint-Eustatius overigens nog niet. ING zegt dat er nog veel werk verzet moet worden om aan alle wet- en regelgeving te voldoen. Hoewel de eilanden bij Nederland horen, is er een speciale vergunning nodig om er bankdiensten aan te bieden. Ook moet ING aan andere regels voldoen om bankrekeningen in dollars aan consumenten aan te kunnen bieden.
De beslissing om het plan door te zetten en eind 2026 van start te gaan, wordt “in de loop” van volgend jaar genomen. Rabobank en ABN Amro laten desgevraagd weten vooralsnog geen plannen te hebben om op de Caribische eilanden terug te keren.
DNB maakte vorige week bekend dat de centrale bank ingrijpt om te zorgen dat contant geld niet verdwijnt op Saba en Sint-Eustatius. Op de twee eilanden zijn momenteel nog elk vier geldautomaten te vinden. DNB wil dit aantal gaan verdubbelen door een geldautomatenaanbieder hiervoor in te huren.
Bij de automaten moeten inwoners dan zonder kosten dollars kunnen halen. Bedrijven moeten er cash kunnen storten. Een woordvoerder van DNB kan niet zeggen of die geldautomatenaanbieder het Nederlandse Geldmaat gaat worden. De gesprekken met de aanbieders lopen volgens hem nog. De bedoeling is om in de tweede helft van dit jaar de geldautomaten op Saba en Sint-Eustatius te plaatsen.