Het Russische leger heeft mogelijk een Noord-Koreaanse raket gebruikt bij de zware luchtaanval op Kyiv afgelopen nacht. Dat stelt de Oekraïense president Zelensky op basis van voorlopige onderzoeksresultaten. Bij het bombardement zijn volgens Oekraïne ruim honderd mensen gewond geraakt en twaalf mensen gedood.
“Als de informatie wordt bevestigd dat dit een in Noord-Korea gemaakte raket was, is het aanvullend bewijs van het criminele verbond tussen Rusland en Pyongyang”, zegt Zelensky op X. Hij heeft geen foto’s of video’s gedeeld waarop bijvoorbeeld resten van die raket te zien zijn. Het Kremlin heeft nog niet gereageerd.
VN-experts hebben eerder al vastgesteld dat onder meer de Oekraïense stad Charkiv is bestookt met een Noord-Koreaanse ballistische raket. Brokstukken van een zogenoemde Hwasong-11 waren daar een jaar geleden aangetroffen. Vanuit Noord-Korea zijn miljoenen artilleriepatronen, raketten, mortieren en andere soorten munitie naar Rusland gebracht, concludeerde persbureau Reuters vorige week na onderzoek.
‘Tijd voor echte druk’
“Zelfs tijdens internationale diplomatieke pogingen om de oorlog te stoppen blijft Rusland burgers doden”, vervolgt Zelensky. Hij roept op tot “echte druk” op president Poetin om de invasie te stoppen. Volgens Kyiv en zijn Europese bondgenoten komt de VS Rusland te veel tegemoet aan de onderhandelingstafel.
Bekijk hier beelden van de Russische luchtaanval op Kyiv:
Trump beweerde vandaag echter dat Rusland al “behoorlijk grote concessies” heeft gedaan. Toen journalisten daarop doorvroegen verwees hij naar “het stoppen van de oorlog en niet het hele land innemen.” Eerder op de dag had Trump zijn onvrede geuit over het Russische bombardement op Kyiv. “Vladimir, stop!”, had hij op sociale media geplaatst.
‘VS wil dat Oekraïne leger behoudt’
Afgaand op uitgelekte berichten in Amerikaanse media heeft de VS inmiddels een aantal eisen gesteld aan Rusland. Zo stelt Bloomberg dat Poetin te horen heeft gekregen dat Oekraïne het recht moet behouden op een eigen leger en defensie-industrie. Tot nu heeft Rusland steeds geëist dat het Oekraïense leger moet worden ontmanteld, oftewel demilitarisering.
De VS zou Rusland ook aansporen om de bezette delen in de regio Charkiv op te geven. Een kanttekening daarbij is dat dit verhoudingsgewijs een fractie is van alle door Rusland bezette delen van Oekraïne. The Financial Times schreef eerder dat Poetin bereid zou zijn om de huidige frontlinie te bevriezen, in plaats van de volledige controle op te eisen van vier regio’s die Rusland slechts deels heeft ingenomen.
Het blijft onduidelijk in hoeverre deze berichten kloppen, of dat ze puur gelekt zijn om de onderhandelingen te beïnvloeden. Afgaand op alle beschikbare informatie ziet het er voor Oekraïne niet rooskleurig uit. In geen enkele van die Amerikaanse voorstellen is sprake van harde veiligheidsgaranties tegen verdere Russische agressie.
Rutte: bal ligt bij Rusland
NAVO-chef Rutte heeft vandaag overleg gehad met Trump in Washington. “We zijn het er in de NAVO allemaal over eens dat Rusland de langetermijndreiging is voor NAVO-grondgebied”, zei hij na afloop. Rutte gaf aan dat de “bal bij Rusland ligt” aangaande de onderhandelingen over een wapenstilstand. Hij zei dat er voorstellen op tafel liggen, maar ging daar niet gedetailleerd op in.