De Raad van State, de hoogste bestuursrechter van Nederland, is positief over de resultaten tot nu toe van een nieuwe werkwijze om bezwaren tegen woningbouwplannen met voorrang te behandelen. De raad doet dat vanwege de grote woningnood in Nederland. Uit recente cijfers blijkt dat er daardoor sneller duidelijkheid is gekomen over de bouw van tienduizenden woningen.

Er worden in Nederland veel minder woningen gebouwd dan de overheid wil. Een van de oorzaken is dat omwonenden en andere partijen vaak bezwaar maken tegen nieuwe woningbouwprojecten. En door zulke rechtszaken duurt het lang voordat een bouwbedrijf de definitieve vergunning krijgt en mag gaan bouwen.

Als bezwaarmakers blijven doorprocederen, komen die zaken uiteindelijk bij de Raad van State terecht. En die besloot afgelopen zomer voorrang te geven aan zaken over woningbouwprojecten. Daardoor is er inmiddels in 140 zaken sneller uitspraak gedaan. Daarbij ging het in totaal om bijna 36.000 woningen.

In veel gevallen kregen de bezwaarmakers ongelijk en konden de bouwplannen dus doorgezet worden. Hoeveel woningen precies groen licht kregen is moeilijk te zeggen, zegt de Raad van State. Er waren ook plannen die wel aangepast moeten worden, waardoor onduidelijk is hoeveel woningen er van een plan overblijven.

Niet in mijn achtertuin

De bouwwereld klaagt al jaren over de vertraging die bezwaarprocedures opleveren. Ze noemen het vaak nimby-zaken (not in my backyard, oftewel ‘niet in mijn achtertuin’).

Bouwbedrijf Heijmans is blij met de voorrang bij de Raad van State. “Positief is dat de inzet van de Raad van State om tijdelijk voorrang te geven aan behandeling van bezwaren tegen woningbouwprojecten, voorzichtig vruchten begint af te werpen”, zei topman Ton Hillen vandaag bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

Procedure gehalveerd

De Raad van State zegt dat de voorrang ook echt tot een fors snellere procedure leidt. Van aanmelding tot uitspraak duurt het met voorrang vaak zo’n zeven tot acht maanden, zonder die voorrang was dat gemiddeld ruim veertien maanden.

De Raad van State wil de bouw van 65.000 woningen mogelijk maken door in ieder geval een jaar lang voorrang te geven aan bouwzaken. De raad zegt daarvoor op schema te liggen. Om het in perspectief te plaatsen: het kabinet streeft ernaar dat er jaarlijks 100.000 woningen bij komen, maar vorig jaar waren dat er slechts 70.000.

Door Haluk