Met Koningsdag in aantocht duikt voor veel vrouwen weer een hardnekkig probleem op: waar kunnen ze terecht om te plassen? Tussen de vrijmarkten, foodtrucks en feestjes door is het een hele uitdaging om op straat een wc te vinden waarvoor je niet minimaal een halfuur in de rij hoeft te staan.

De gemeente Amsterdam waarschuwde al voor de grote drukte die verwacht wordt en roept feestvierders daarom op om drukke plekken in het centrum te vermijden. Ook in de andere grote steden is het elk jaar topdrukte en lopen de binnensteden vol.

Hoewel gemeenten hun best doen door extra toiletten te plaatsen, is het voor vrouwen elk jaar opnieuw behelpen.

‘Wildplasbeleid gewoon hetzelfde’

Voor mannen lijkt het normaler om even een boom te zoeken en daar tegenaan te plassen. Voor vrouwen ligt dat uit praktische en hygiënische overwegingen toch wat lastiger. Maar met ellenlange wachtrijen voor openbare wc’s en een blaas die op knappen staat, blijft er soms weinig keus over.

Met wildplassen riskeer je een boete van 140 euro. “Tijdens Koningsdag is dat beleid gewoon hetzelfde als altijd”, laat de politie desgevraagd weten. Er wordt dus ook op de verjaardag van de koning – ook niet als die zoals dit jaar een dag eerder wordt gevierd – voor niemand een oogje dichtgeknepen.

“Er wordt ook echt gehandhaafd”, aldus de politie. In een video van de Amsterdamse politie op Instagram wordt benadrukt hoeveel drankjes je zou kunnen kopen van de 140 euro boete die je riskeert.

Betalen voor een plas

Mensen die in het centrum wonen, zijn vaak de dupe van ondergeplaste stoepjes en gevels, die na Koningsdag nog een tijd naar urine ruiken. Toch zijn er ook inwoners van de binnensteden die een slaatje slaan uit het plasprobleem en hun wc beschikbaar stellen. Zij vragen bijvoorbeeld 1 euro per bezoek.

En dat tikt behoorlijk aan. Aan de hand van de meest gebruikte Tikkie-omschrijvingen op Koningsdag vorig jaar kwam ABN Amro tot de conclusie dat van alle transacties een wc-bezoek bij iemand thuis op plek 4 stond.

Ook de horeca vraagt geld wanneer feestvierders moeten plassen. “Als je al op een terras zit te eten of te drinken is het natuurlijk gratis, maar het beleid is wel dat de horeca een bijdrage vraagt als je alleen even voor het toilet komt”, meldt de afdeling Arnhem van Koninklijke Horeca Nederland.

“Met zo’n 300.000 bezoekers van de binnenstad van Arnhem, heb je bij lange na niet genoeg aan de extra wc’s die op straat staan. Maar voor die extra bijdrage heb je dan wel een schone wc.”

Strijd om openbare toiletten

Niet alleen op Koningsdag is het plasprobleem onderwerp van gesprek. Zo ging Geerte Piening een jarenlange strijd aan bij de rechter nadat zij was beboet voor wildplassen. Ze vond het oneerlijk dat er te weinig openbare toiletten voor vrouwen waren, waar ze voor mannen ruimschoots te vinden zijn.

De ‘plasprotestacties’ en de motie Baas in Eigen Blaas zorgde er uiteindelijk voor dat de gemeente Amsterdam 4 miljoen euro investeerde in nieuwe openbare toiletten, ook toegankelijk voor rolstoelen.

Toch is het aantal openbare wc’s en de extra wc’s in de grote steden jaar na jaar niet voldoende om iedereen op Koningsdag zonder moeite hun behoefte te laten doen. Voorlopig blijft Koningsdag dus een uitdaging voor de blaas.

Door Haluk