Het woord ‘Lego’ mag niet meer veelvuldig worden gebruikt door het Nederlandse bedrijf Betonblock, dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald.
Het bedrijf in Heerhugowaard maakt stalen mallen voor betonblokken. Vorige maand spande het speelgoedbedrijf Lego een kort geding aan tegen Betonblock vanwege het gebruik van de merknaam. Op de website van het bedrijf werd veelvoudig het woord ‘Lego’ gebruikt. Volgens de Deense speelgoedmaker werd er inbreuk gemaakt op hun merk en het bedrijf eiste dat ze het woord niet langer zouden gebruiken.
De rechter heeft Lego daarin gelijk gegeven: het Noord-Hollandse bedrijf gebruikte het woord te vaak. Het bedrijf heeft daar baat bij, zo waren ze online makkelijker te vinden. “Dit handelen van Betonblock kan niet anders worden gezien dan dat zij in het kielzog van de Lego-merken probeert te varen om van de aantrekkingskracht, reputatie en het prestige ervan te profiteren”, zegt de rechter.
Om goed zichtbaar te blijven op internet moet het bedrijf andere manieren vinden, zoals AdWords, een advertentieprogramma van Google waarmee bedrijven in gesponsorde zoekresultaten verschijnen.
Website aanpassen
Betonblock moet binnen twee werkdagen de website aanpassen en mag voortaan ‘Lego’ alleen beschrijvend gebruiken, bijvoorbeeld om uit te leggen dat de betonblokken lijken op de speelgoedsteentjes.
Als het bedrijf zich niet houdt aan het vonnis dan hangt het een dwangsom van 500 euro per dag met een maximum van 50.000 euro boven het hoofd.
Het bedrijf overweegt om in hoger beroep te gaan, laat de advocaat weten. Voortaan zullen ze op de website termen als “megablokken” gebruiken. “Dat de blokken sterk doen denken aan de bekende Lego-stenen mogen de klanten er zelf bij bedenken.”