Het aantal mensen dat een koninklijke onderscheiding krijgt voor hun bijzondere verdiensten is licht gestegen. Vandaag, tijdens de traditionele lintjesregen, krijgen meer dan 3400 mensen een oranje lintje voor hun inzet.
Vorig jaar kregen 3372 mensen een lintje in de Orde van Oranje-Nassau, in 2023 waren dat nog 2830.
Een lintje wordt uitgereikt aan een persoon die zich langdurig heeft ingezet voor de samenleving. Die persoon wordt voorgedragen door hun gemeente. Vaak gaat het om vrijwilligers die worden geëerd.
Dat er meer mensen in aanmerking komen voor een koninklijke onderscheiding, komt doordat Nederlanders zeer actief zijn op het gebied van vrijwilligerswerk, zegt het Kapittel voor de Civiele Orden, het adviesorgaan van de regering dat over de onderscheidingen gaat.
“De lintjesregen richt de schijnwerpers op wat goed gaat met Nederland,” zegt voorzitter Ank Bijleveld. “We zijn actief op de sportvereniging en in het buurthuis. In kerk, synagoge en moskee. Met ouderen of met vluchtelingen. Lintjes laten zien dat we elkaars inzet waarderen en het goede in de ander zien. Het is onze manier om te zeggen: dit is de samenleving die we met z’n allen willen zijn”, aldus Bijleveld.
Toch zijn er groepen in de samenleving die minder vaak worden voorgedragen. Het aantal onderscheidingen voor vrouwen en Nederlanders met een migratieachtergrond blijft achter, zegt het Kapittel. 37 procent van de gedecoreerden is een vrouw. Dat is wel 1 procentpunt meer dan vorig jaar.
“Sommige bevolkingsgroepen zijn mogelijk minder bekend met de mogelijkheden en de voordrachtprocedure,” zegt Martine van Grieken van de Kanselarij der Nederlandse Orden, de ambtelijke organisatie achter de onderscheidingen. “Daar ligt een uitdaging waar alle betrokkenen zich de komende jaren graag voor inzetten.”