Actrice en tekstschrijver Belinda Meuldijk, journalist Saskia Belleman en thrillerauteur Willem Hogendoorn (beker bekend onder zijn pseudoniem Tomas Ross) zijn drie van de in totaal 3427 mensen die vandaag een lintje hebben gekregen.

Ieder jaar vindt op de dag voor Koningsdag traditiegetrouw de lintjesregen plaats. Die dag worden mensen onderscheiden die zich in hun werk of als vrijwilliger uitzonderlijk verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving.

Zoals gebruikelijk hebben de meeste gedecoreerden zich op lokaal niveau als vrijwilliger ingezet. Het gaat dit jaar om ruim 3300 mensen.

Zorg verbeteren

Een bijzonder verhaal is dat van Justus Kuijer uit Amsterdam. Hij is geboren met de spierziekte Duchenne. Hierdoor moet hij voortdurend worden beademd en kan hij alleen één duim nog enigszins bewegen. Hij studeerde met succes af aan de TU in Delft, waar hij de opleiding industrieel ontwerpen deed.

Sindsdien heeft hij zich ingezet om de zorg van patiënten met Duchenne te verbeteren. Hij is onder meer betrokken bij de ontwikkeling van hulpmiddelen voor andere mensen die aan de ziekte lijden en bij het verbeteren van de zorg. Kuijer wordt hiervoor Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Sjoerd de Graaff uit Capelle aan den IJssel is met 25 jaar de jongste gedecoreerde. Hij raakte als tienjarig jongetje betrokken bij de lokale omroep en heeft hij zich ontwikkeld tot programmamaker en uiteindelijk stationmanager. Ook is hij vijf jaar dj en technisch manager bij het radiostation 247 Spice in Amsterdam.

De heer P.S. Roeland is met 97 jaar de oudste. Hij was tussen 1968 en 2018 op vrijwillige basis organist bij diverse kerkelijke gemeenten in Alblasserdam. Daarnaast was hij vicevoorzitter bij de Protestants Christelijke Ouderenbond Alblasserdam, waar hij nog altijd vrijwilliger is. Hij werkt ook voor de redactie van het maandblad.

Ze zijn allebei benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Sjors en Sjimmie

Er zijn ook onderscheidingen gegaan naar mensen die een bijzondere prestatie hebben geleverd in hun betaalde baan, maar dat zijn er veel minder: ruim 130. Er is een overlapping, omdat sommige mensen vanwege hun verdiensten op beide gebieden zijn gedecoreerd.

Zoals altijd zitten er ook dit jaar opvallende namen tussen. Belinda Meuldijk wordt gedecoreerd vanwege haar “belangrijke bijdrage aan de Nederlandse muziek en de proza”. Meuldijk is vooral bekend geworden als tekstschrijver van liedjes van Rob de Nijs, met wie ze jarenlang getrouwd was en twee kinderen kreeg. Daarnaast schreef ze met haar zoon een boek over autisme en doet ze veel op het gebied van dierenwelzijn.

Sjors en Sjimmie-striptekenaar Robert van der Kroft wordt onderscheiden omdat in zijn werk “maatschappelijke thema’s als discriminatie, inclusiviteit en het klimaat besproken zonder dat de karakters en avonturen van de hoofdpersonen teniet worden gedaan”, zegt het Kapittel voor de Civiele Orden, het adviesorgaan van de regering dat over de onderscheidingen gaat.

Daarnaast zet hij zich al jarenlang in voor de bevordering van het stripverhaal en voor jong talent. Bovendien draagt hij met diverse initiatieven bij aan educatieve en maatschappelijke doelen.

Schrijver Tomas Ross (echte naam Willem Hogendoorn) krijgt erkenning voor de creatie van de “faction-thriller”, een thrillervorm die “balanceert op de grens tussen feit en fictie, waarbij historische gebeurtenissen worden verweven met een fictionele verhaallijn”, aldus het Kapittel. Ook zijn werkzaamheden ter promotie van het thrillerboek en hulp aan jong schrijftalent levert hem een koninklijke onderscheiding op.

Ook componist Arjen Lucassen, die onder de naam Ayreon, Star One en Guilt Machine muziek uitbrengt, wordt onderscheiden. “Zijn albums zijn zeer uniek te noemen en honderdduizenden fans hebben een geheel eigen community opgericht rondom zijn muziek. Daarmee is hij een ambassadeur voor de Nederlandse rockmuziek”, zegt het Kapittel.

Meuldijk en Van der Kroft zijn Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, Hogendoorn en Lucassen Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Ook verschillende journalisten zijn vandaag gedecoreerd. Eric Feijten voor zijn werk als cameraman in crisisgebieden over de hele wereld, onder andere voor de NOS, en zijn trainingen voor journalisten die naar conflictgebieden worden gestuurd.

Saskia Belleman kreeg de onderscheiding vanwege haar werk als rechtbankjournalist. Ze is in staat gebleken “om aan de brede maatschappelijke vraag naar uitleg over de rechtsstaat te voldoen”, aldus de gemeente Amsterdam.

Door Haluk