In de basiliek van Santa Maria Maggiore in Rome is paus Franciscus begraven. Eerder op de dag was op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad de uitvaartmis.
Paus Franciscus overleed afgelopen maandag op 88-jarige leeftijd nadat hij een dag eerder nog het urbi et orbi had uitgesproken tijdens de paasmis. Hij kampte al langer met gezondheidsproblemen.
Bij de uitvaart waren zo’n 170 internationale delegaties van wereldleiders aanwezig. Onder meer de Amerikaanse president Trump was een van de gasten. Zijn voorganger Biden, de tweede katholieke president van de VS, was op eigen gelegenheid gekomen.
Ook de Oekraïense president Zelensky en voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen waren er, net als leden van verschillende katholieke en protestantse vorstenhuizen. Namens Nederland waren premier Schoof en minister Veldkamp van Buitenlandse Zaken aanwezig.
Alle wereldleiders namen voor de uitvaart in de Sint-Pietersbasiliek één voor één persoonlijk afscheid van de kerkleider. Buiten stonden naar schatting van het Vaticaan zo’n 200.000 mensen. Al uren voor aanvang van de uitvaartmis waren veel mensen naar het plein gekomen.
‘Paus van het volk’
De uitvaartmis werd geleid door de 91-jarige kardinaal Giovanni Battista Re. Als deken van het college van kardinalen is het zijn taak om voor te gaan bij de uitvaart van een paus.
In zijn preek van een half uur benadrukte hij dat de kerk voor iedereen is, iets waar ook paus Franciscus erg veel waarde aan hechtte. “De deur moet altijd openstaan”, zei Re, die het leven van Franciscus beschreef en hem een “paus van het volk” noemde.
Bekijk hier een deel van zijn preek:
Hij beschreef ook het belang van de ontvangst en opvang van migranten, iets waar paus Franciscus zich ook hard voor maakte tijdens zijn leven. Daarnaast onderstreepte hij het belang van vrede en dialoog. Voor de ogen van de tientallen wereldleiders zoals president Trump en president Zelensky herinnerde hij eraan hoe verwoestend oorlogen zijn.
President Trump en president Zelensky hadden voor de uitvaartmis een ontmoeting van ongeveer een kwartier. Het overleg werd door Amerikaanse functionarissen omschreven als “zeer productief”, al zijn er nog geen details gedeeld over de inhoud. Het was hun eerste bijeenkomst sinds de breed uitgemeten woordenwisseling in het Witte Huis in februari.
Route door de stad
Na een uitvaartmis van ongeveer twee uur werd de kist met het stoffelijk overschot met een speciale pausmobiel naar de Santa Maria Maggiore gereden. Paus Franciscus bezocht deze basiliek vaak, vooral om te bidden bij een afbeelding van Maria waar hij erg aan gehecht was. Hij had besloten om hier begraven te worden en niet, zoals veel pausen, in de crypte onder de Sint-Pieter.
De route van Vaticaanstad naar de Santa Maria Maggiore was zo’n 6 kilometer lang en liep dwars door de stad Rome. Langs de gehele route stonden naar schatting van de politie 150.000 mensen om Franciscus de laatste eer te bewijzen. De kist kwam onder meer langs bekende toeristische attracties als het Forum Romanum en het Colosseum. Ook op het plein bij de Santa Maria Maggiore stonden duizenden mensen.
Paus Franciscus is in besloten kring begraven in een zijkapel van de Capella Paolina in de Santa Maria Maggiore. Vanaf zondag is het graf te bezoeken voor het publiek.