In Uganda is geen sprake meer van een ebola-uitbraak, laat het ministerie van Volksgezondheid weten. Eind januari werd er de nieuwe uitbraak gemeld, nadat een verpleegkundige in de hoofdstad Kampala aan de gevolgen van de ziekte was overleden.
Het was de eerste uitbraak in ruim twee jaar tijd. Nu er al 42 dagen geen nieuwe besmetting meer was geconstateerd, kon het ministerie besluiten om de uitbraak beëindigd te verklaren. In totaal zijn er bij deze uitbraak vier mensen om het leven gekomen en veertien mensen besmet geraakt met de zogenoemde Sudan-variant.
In het land zijn er in het verleden vaker ebola-uitbraken geweest. Zo kostte het virus er in 2000 aan honderden mensen het leven. Recenter, in 2022, moesten 77 mensen het leven laten.
Grote uitbraken
Zware epidemieën waren er in het verleden onder meer in buurland Democratische Republiek Congo, waar tussen 2018 en 2020 bijna 2300 mensen om het leven kwamen. De meeste slachtoffers vielen tijdens een epidemie die tussen 2013 en 2016 woedde in West-Afrika en aan meer dan 11.000 mensen het leven kostte.
Ebola is een zeldzame, besmettelijke ziekte. Besmette mensen kunnen in het begin last hebben van hoofdpijn, spierpijn en hoge koorts. Als de klachten verergeren, kunnen ze last krijgen van braken, diarree en inwendige bloedingen.
Meer dan de helft van de mensen die ebola krijgen, gaat dood. De ziekte is vernoemd naar een rivier in Congo, waar het virus in 1976 voor het eerst werd ontdekt.