Amazon heeft vannacht zijn eerste reeks internetsatellieten gelanceerd. De webwinkel van de Amerikaanse miljardair Jeff Bezos gaat hiermee in de ruimte de strijd aan met het commerciële ruimtevaartbedrijf SpaceX van Elon Musk.

De lancering van 27 internetsatellieten is onderdeel van Project Kuiper. Eind 2023 werden al twee testsatellieten de ruimte in gestuurd. Uiteindelijk moeten meer dan 3200 satellieten van Project Kuiper wereldwijd telecommunicatie gaan aanbieden. SpaceX heeft sinds de eerste lancering in 2019 al meer dan 8000 satellieten gelanceerd.

Ook Europees netwerk

Ook Europa is bezig met de lancering van zijn eigen nieuwe satellietennetwerk om minder afhankelijk te worden van niet-Europese satellieten. Zo maken Oekraïense militairen gebruik van Starlink, het satellietennetwerk van SpaceX, waardoor Elon Musk een belangrijke rol speelt in de oorlog in Oekraïne.

Deze afhankelijkheid leidt tot problemen: afgelopen februari dreigde Trump deze levensader van het Oekraïense leger af te sluiten als Oekraïne niet akkoord ging met een mineralendeal. In 2022 leidde een storing in de satellieten van Starlink tot stagnatie in de Oekraïense opmars.

Naar verwachting worden de 290 nieuwe Europese satellieten gelanceerd in 2029. Het is het derde Europese satellietennetwerk en is gericht op communicatie. De andere Europese netwerken zijn bedoeld voor observatie van de aarde en voor navigatie.

Ruimte overvol

Ook andere grootmachten, zoals China en Rusland, zijn bezig met eigen vergelijkbare systemen. Met al deze netwerken wordt het druk in de ruimte. Tegen 2030 kan het aantal laagvliegende snelle communicatiesatellieten op 100.000 liggen.

Zo kan een overvolle ruimte op 550 kilometer hoogte ertoe leiden dat de exacte locatie van elke individuele satelliet niet meer te volgen is. Ook neemt de kans op botsingen toe, waardoor er een kettingreactie in gang kan worden gezet. Bovendien zijn de effecten op het milieu nog onduidelijk.

Door Haluk