Het strandseizoen staat voor de deur en dit jaar zullen op veel stranden nieuwe waarschuwingsvlaggen wapperen. De vlaggen wijzen op actuele gevaren en risico’s in en rond het zwemwater, maar de oude varianten waren volgens onderzoekers niet altijd duidelijk. Ze verwachten dat badgasten de nieuwe vlaggen beter begrijpen en dat de zwemveiligheid daardoor toeneemt.
“Bij de gemiddelde Nederlander is het belabberd gesteld met de kennis van de strandvlaggen”, zegt Chris Olivers van de Vrije Universiteit in Amsterdam die samen met Mijksenaar Lab Nederlanders en toeristen op straat vroeg naar hun begrip van de vlaggen.
Rood en geel
“De betekenis van de rode vlag kunnen de meeste mensen wel raden: verboden te zwemmen”, zegt Olivers. “Maar de gele vlag – die staat voor gevaarlijk zwemwater – wordt vaak gezien als vlag die aangeeft dat je zelf moet inschatten of je kunt zwemmen. De meeste mensen geven aan dat ze dan het water in gaan. En bij de roodgele vlag denken mensen vaak aan gevaar, terwijl die vlag juist aangeeft dat de reddingsbrigade aanwezig is.”
De nieuwe collectie telt vijf in plaats van acht vlaggen. De kleuren zijn hetzelfde gebleven omdat er een internationale standaard bestaat voor de waarschuwingsvlaggen. Ter verduidelijking zijn er pictogrammen en teksten toegevoegd.
“Met de vernieuwde vlaggen gaat het begrip omhoog”, zegt Olivers, die de nieuwe vlaggen testte in Julianadorp en bij de Wassenaarse Slag. “Bij de meeste vlaggen zagen we veel verbetering. Bij de rode vlag was de winst klein, omdat die al vrij duidelijk was.” Het onderzoek naar de nieuwe vlaggenset is nog niet gepubliceerd in een vakblad.
Engelse waarschuwingen
De teksten op de vlaggen zijn in het Engels. “Op een groot deel van de stranden komen buitenlandse toeristen en we gaan ervanuit dat de meeste mensen het Engels wel begrijpen”, zegt Olivers. Of de Engelse tekst op alle Nederlandse stranden het beste werkt, is niet bekend. “Maar er past ook niet oneindig veel tekst op de vlag.”
De nieuwe vlaggenset is vandaag in Den Haag gepresenteerd. Bij een eerste rondje over het strand blijkt het nog niet mee te vallen om de vlag snel te begrijpen, merkt NOS-verslaggever Marc-Robin Visscher. “De vlag wappert alle kanten op, waardoor het pictogram niet goed te zien is. De Engelse woorden zijn ook moeilijk te lezen en als de vlag stil hangt, zijn de pictogrammen en de tekst waarschijnlijk helemaal onleesbaar.”
De nieuwe vlaggenset is vandaag in Den Haag gepresenteerd. Bij een eerste rondje over het strand blijkt het nog niet mee te vallen om de vlag snel te begrijpen. De vlag wappert alle kanten op, waardoor het pictogram niet goed te zien is. De Engelse woorden zijn ook moeilijk te lezen en als de vlag stil hangt, zijn de pictogrammen en de tekst waarschijnlijk onleesbaar.
Tijdens het testen zijn de vlaggen op een beeldscherm aan mensen getoond, reageert Olivers desgevraagd. “Mensen konden de vlaggen dus in zijn volledigheid zien. Op het strand zouden er bijvoorbeeld stokjes om de vlag heen kunnen zodat hij altijd goed zichtbaar is. Ook is het belangrijk dat de vlaggen onderdeel zijn van een systeem met informatieborden, campagnes, enzovoorts. We hopen dat het totaalpakket leidt tot meer kennis.”
Informatieborden
De nieuwe vlaggen komen voor het uit project ‘Het Strand Veilig’, een project dat wordt gefinancierd door twee ministeries en dat als doel heeft de veiligheid op de Nederlandse stranden te vergroten.
De officiële opening van het buitenzwemseizoen is op 1 mei en vanaf dat moment zullen de nieuwe waarschuwingsvlaggen op steeds meer plekken verschijnen. Het Strand Veilig verwacht dat het zo’n twee jaar duurt om de nieuwe vlaggen in heel Nederland te laten wapperen.