De eigenaren van een slijterij in Groningen zijn klaar met winkeldieven die jaarlijks duizenden euro’s aan schade veroorzaken. Daarom hebben ze op de ruiten en achter de kassa foto’s van winkeldieven opgehangen, opgenomen met de beveiligingscamera’s.

Eigenaar Bas Bergman vertelt RTV Noord meermaals aangifte te hebben gedaan. “Maar vrijwel allemaal zijn ze geseponeerd. Te weinig tijd, mankracht en bewijsmateriaal, zeggen ze.”

Dat laatste is vooral frustrerend, vindt de Groninger, want hij zegt beelden te hebben aangeleverd van de bewakingscamera’s. “Daarop is te zien dat er gestolen wordt.”

‘Inbreuk op privacy’

Nu moeten screenshots op een ‘Wall of Shame’ dieven afschrikken. Dat is in strijd met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), zegt hoogleraar datadelen en communicatierecht Aline Klingenberg. Een “flinke inbreuk” op de privacy noemt ze het naming and shaming.

De slijterij is toch niet van plan de foto’s weg te halen, hoewel de eigenaren weten dat het strafbaar is. “Van de privacywet mag het niet, maar volgens de wet mag je ook niet stelen”, redeneert medewerker Petra Dijkema.

“We worden totaal niet ondersteund door de politie en daarom pakken we het nu zo aan.”

Kartonnen dozen

De slijterij heeft nog meer maatregelen genomen tegen diefstal. Zo hangt er op de ruit een briefje dat klanten verbiedt om met helm of pet binnen te komen. “We willen te allen tijde het gezicht herkenbaar hebben van de klant die bij ons in de winkel is”, legt Dijkema uit.

Ook staat voor sommige flessen in het schap nu een kartonnen doos met een plaatje van de fles. “Zo is de fles minder makkelijk mee te nemen.”

Collectief winkelverbod

Winkeldieven krijgen steeds vaker een collectief verbod voor winkelgebieden. Daarbij slaan winkeliers de handen ineen tegen personen die vaker de fout in gaan. Tientallen gebieden door heel Nederland maken er al gebruik van.

De redenering erachter is dat een verbod per winkel niet werkte, dan ging de dief gewoon naar de buurman. Met het collectieve winkelverbod zijn personen die herhaaldelijk overlast veroorzaken of een strafbaar feit plegen in het hele gebied niet meer welkom.

Als een winkelier iemand betrapt, kan de ondernemer behalve een individueel winkelverbod ook een collectieve waarschuwing voor 1 jaar geven. De dief is dan nog welkom in andere winkels, maar bij een nieuwe overtreding in een deelnemende winkel, krijgt deze persoon een collectief winkelverbod.

Ook Drenthe op de lijst

In Groningen geldt zo’n collectief winkelverbod nog niet. In Noord-Nederland is dat wel al in Leeuwarden, Sneek, Harlingen en Sellingen het geval.

Ook Emmen is dicht bij een collectief verbod, schrijft RTV Drenthe. “Veel winkeliers ervaren overlast”, zegt supermarktmanager Rob Michielsen. Hij verwacht dat over een paar maanden met tientallen ondernemers zal worden gestart.

Door Haluk