De maand mei is aangebroken en dat betekent dat de eredivisie de beslissende laatste weken ingaat. Niet alleen de kampioensstrijd is nog spannend: ook onderin staat er nog veel op het spel.

De degradatiestrijd zal worden gestreden tussen drie ploegen, al is er een wiskundige kans dat NEC, NAC en PEC Zwolle hierin nog verwikkeld raken. Zij kunnen al niet meer direct degraderen, en de kans is nihil dat ze nog zestiende worden.

De nummer zestien (momenteel Willem II) moet aan het einde van het seizoen play-offs spelen om degradatie te voorkomen, de nummers zeventien (Almere City) en achttien (RKC) degraderen direct. Hoe staan deze ploegen ervoor?

16. Willem II

Willem II staat er op papier het best voor van de drie degradatiekandidaten. De ploeg heeft vier punten voorsprong op nummer 17 Almere City, dat al een wedstrijd meer gespeeld heeft. RKC speelde evenveel duels als Willem II en staat weer een punt achter Almere.

Toch is het in Tilburg alarmfase één. De club stond bij het ingaan van de winterstop nog negende, maar speelt sindsdien een belabberde tweede seizoenshelft en ontsloeg deze week hoofdtrainer Peter Maes na een dramatische reeks.

Willem II pakte na de winterstop pas twee punten en is daarmee nog altijd in de race om een negatief record te evenaren. Slechts één ploeg in de eredivisiehistorie pakte ooit zo weinig punten na de winterstop en dat was Willem II zelf in het seizoen 1983/84 (ook twee).

Kristof Aelbrecht, assistent onder Maes, maakt het seizoen af als interim-trainer. Hij zal voor “een andere dynamiek” moeten zorgen en als het even kan ook de eerste driepunter voor Willem II na de winterstop moeten binnenhalen. Als dat lukt kunnen de Tilburgers zich hoogstwaarschijnlijk opmaken voor play-offs om handhaving veilig te stellen.

Een gunstig vooruitzicht voor Willem II is overigens dat zij, gebaseerd op de huidige posities op de eredivisieranglijst, het minst zware programma hebben van alle teams in de competitie. Willem II speelt nog tegen NEC, Heracles Almelo, PEC Zwolle en NAC Breda.

17. Almere City

Tegenover de Tilburgse turbulentie staat een oase van rust in Flevoland. Almere City bivakkeert al het hele seizoen in de onderste regionen van de eredivisie en lijkt zich langzaam neer te leggen bij de naderende degradatie.

Een “tweesporenbeleid” noemde trainer Jeroen Rijsdijk dat vorige week op NPO Radio 1. Hoewel de club er nog alles aan doet om zich in de eredivisie te handhaven, wordt in de planning voor komend seizoen al serieus rekening gehouden met een degradatie.

Rijsdijk is er volgend seizoen in ieder geval bij. De trainer, die de ontslagen Hedwiges Maduro eerder dit seizoen opvolgde, verlengde onlangs zijn contract met een jaar.

Voor spelers als Thom Haye en Anas Tahiri zal gelden dat ze niet mee afdalen naar de eerste divisie: zij gebruiken de laatste wedstrijden om zich in de kijker te spelen bij andere clubs. Andere sterkhouders als Jochem Ritmeester van de Kamp en Thomas Robinet hebben doorlopende contracten, maar staan naar verluidt in de belangstelling van andere clubs.

18. RKC Waalwijk

Onderaan de ranglijst bungelt RKC Waalwijk, dat al het hele seizoen geldt als degradatiekandidaat nummer één. De Waalwijkers verloren de eerste acht competitieduels allemaal en boekten hun eerste zege pas in speelronde 11.

Hoewel er nog een wiskundige kans bestaat dat RKC het redt – datamodellen geven de club 3,4 procent kans om nog zestiende te worden en daarmee de play-offs te halen – wordt er ook in Brabant al voorgesorteerd op een degradatie.

Een nieuwe technisch directeur werd al gevonden in de persoon van Bernard Schuiteman en deze week werd duidelijk dat oude bekende Sander Duits de nieuwe hoofdtrainer wordt. Hij volgt Henk Fraser op, die aast op een klus in het buitenland.

Door Haluk