ING heeft nog weinig last van de handelsoorlog die de Verenigde Staten wereldwijd heeft ontketend, maar vooral grote zakelijke klanten van de bank zijn wel voorzichtiger geworden. “Klanten in de transport, elektronica of auto-industrie letten nu erg op met investeringen”, zegt ING-topman Steven van Rijswijk. “Het consumentenvertrouwen daalt, waardoor mensen wat minder uitgeven.
De winst van ING kwam over de eerste drie maanden van dit jaar uit op 1,45 miljard euro. Dat is bijna 8 procent lager dan in dezelfde periode van vorig jaar.
Toch is Van Rijswijk tevreden over het resultaat. “Je ziet het dalende vertrouwen nog niet terug in de cijfers. Niet in de hypotheekmarkt en ook bij mkb-bedrijven zie je het eigenlijk nog niet. Alleen de grote zakelijke klanten letten meer op, met name bedrijven die machines maken en waar de aanvoer van onderdelen gefragmenteerd is. Die hebben natuurlijk te maken met de importtarieven.”
Spaarrente
Naast de economische groei, profiteerde ING een jaar geleden nog van de historisch hoge rente bij de Europese Centrale Bank (ECB). In juni vorig jaar begon de ECB de rente van 4 procent in snel tempo te verlagen, naar inmiddels 2,25 procent. Dat gebeurt om de inflatie in de gehele eurozone onder controle te brengen. Tegelijk wil de Europese Bank met een lagere rente ook de economie aanjagen, door lenen goedkoper te maken.
Van die lage rente merkt ING vooralsnog meer dan van de handelsoorlog. De rentemarge, het verschil tussen rente betalen op spaargeld en rente innen op leningen, zakte in de eerste drie maanden van dit jaar naar 1,36 procent. Een jaar geleden was die met 1,51 procent een stuk hoger. De rente-inkomsten daalden bij ING daarom met ruim 5 procent.
Twee weken geleden verlaagde ING als eerste van de drie grote banken in Nederland de spaarrente voor particuliere klanten, naar 1,25 procent. Een week later deed ABN Amro hetzelfde.
Spaarders die hun geld langere tijd vastzetten, krijgen een hogere rente, benadrukt Van Rijswijk. “Dan zet je je geld vast voor drie maanden of een jaar. We zien mensen daar nu voor kiezen, maar we zien vooral dat meer klanten gaan beleggen.”
Dat laatste leverde ING in het eerste kwartaal meer inkomsten op van commissies. Dat zijn inkomsten waarin klanten betalen voor diensten. “Vorig jaar belegden 4,2 miljoen klanten bij ons. Dat zijn er nu 4,6 miljoen, nog steeds maar 12 procent van ons klantenbestand”, zegt Van Rijswijk.
Digitale ING-munt?
Vorige week meldden diverse technologiewebsites dat ING vergevorderde plannen heeft om in de wereld van de digitale munten te stappen. De bank zou een eigen stablecoin ontwikkelen. Stablecoins zijn cryptomunten die qua waarde gekoppeld zijn aan de euro of de dollar.
Van Rijswijk wil daar tegenover de NOS niet dieper op ingaan. “We kijken naar technologieën die het mogelijk kunnen maken om de reële wereld te koppelen aan de virtuele wereld. Daar experimenteren we mee, maar een concreet project heb ik nu nog niet aan te kondigen.”
Op de vraag of het ondenkbaar is dat ING met een eigen stablecoin komt, is Van Rijswijk kort en bondig: “Nee, zeker niet.”