Vandaag is het precies twee maanden geleden dat Israël besloot niets meer binnen te laten in Gaza. En dus lopen al twee maanden lang de tekorten aan voedsel, water, medicatie en andere levensmiddelen steeds verder op. Met ondervoeding en ziekte tot gevolg. Vooral over kinderen zijn de zorgen groot, want die zijn extra kwetsbaar.
Youssef Abu Bakr is arts in Gaza-Stad. In een eenvoudige tent vlak bij een ziekenhuis kunnen bezorgde ouders bij hem terecht. Kinderen worden er gemeten, gewogen en gecontroleerd op onder andere ondervoeding.
“Iedereen weet dat kinderen een gezond en gebalanceerd eetpatroon nodig hebben. Als ze dat niet krijgen, dan heeft dat gevolgen voor de fysieke en cognitieve ontwikkeling”, zegt Abu Bakr.
‘Meeste kinderen sterven thuis’
Een van de ouders die naar de tent van Abu Bakr komen, is Fatma Masharawi. Ze maakt zich zorgen over haar zoontje Wael. “Hij eet de nagels van zijn vingers en tenen en valt vaak om. Wat wij het hardst nodig hebben zijn voedsel en water, maar we hebben het niet. Zelfs geen melk voor kinderen. Dat heeft invloed op zijn gezondheid.”
Hoeveel kinderen in Gaza ondervoed zijn is niet duidelijk, want dat is lastig vast te stellen, zegt Jonathan Crickx van Unicef. Hij is regelmatig in Gaza en ziet wat de tekorten doen met de gezondheid van kinderen.
“Het enige dat wij nu zeker weten is dat we op dit moment tussen de 9000 en 10.000 kinderen voor ondervoeding behandelen. Maar dat is slechts een indicatie, want de meeste kinderen die sterven aan ondervoeding sterven thuis. Dus het probleem is veel groter dan deze 10.000. Als ik in Gaza ben, zie ik kinderen tussen het afval zoeken naar etensresten. De situatie is dramatisch.”
Halve dosering
Ook volgens Abu Bakr is het probleem veel groter. “Er is op dit moment geen enkel gezin in Gaza dat kinderen de gezonde en gebalanceerde voeding kan geven die belangrijk is voor de gezonde ontwikkeling van kinderen.”
Artsen kunnen maar in beperkte mate iets voor de kinderen doen, want ook medische middelen raken op. “Onze middelen om ondervoeding te voorkomen zijn sinds vorige week helemaal op. Dan heb ik het bijvoorbeeld over melkpoeder voor baby’s of biscuits en repen met veel proteïne”, zegt Crickx.
“We hebben nog wel een kleine voorraad aan middelen om ondervoeding te behandelen, maar veel te weinig. Daarom delen we nu alles door twee, dus elk kind krijgt maar een halve dosering. Dat is te weinig, maar zo kunnen we meer kinderen in ieder geval een beetje helpen.”
Noodhulp hervatten
Ook zijn steeds minder delen van Gaza toegankelijk voor Palestijnen, omdat het Israëlische leger die gebieden heeft ingenomen. Dus ook de klinieken in die gebieden mogen niet meer worden gebruikt.
Crickx: “Eerder hadden we in heel Gaza ruim 200 locaties waar we kinderen konden behandelen. Nu zijn dat er nog maar 120. Een deel is vernield door bombardementen, maar we zijn vooral klinieken verloren doordat gebieden niet meer toegankelijk zijn omdat het leger die heeft ingenomen.”
Volgens Israëlische media heeft het leger geadviseerd op korte termijn toch weer noodhulp toe te laten om uithongering in Gaza te voorkomen. Een plan om dozen met noodhulp per gezin te verstrekken, zou volgens anonieme bronnen op tafel liggen om goedgekeurd te worden door de Israëlische regering. Maar zelfs als die goedkeuring er komt, kan dat nog weken duren. En dat is veel te laat, zeggen hulpverleners.
“Ondervoeding is een medische aandoening”, zegt Crickx. “Het is niet iets wat overgaat als een kind weer wat te eten krijgt. Dat moet medisch behandeld worden met speciale middelen. En kinderen die ernstige acute ondervoeding hebben, zullen daar de rest van hun leven last van houden als het gaat om hun fysieke en cognitieve ontwikkeling. Zelfs als ze daarvoor een goede behandeling krijgen.”