Voor Nederlandse consumenten blijven de prijzen doorstijgen. Vergeleken met een jaar geleden werd het leven in april 4,1 procent duurder. In maart kwam de inflatie uit op 3,7 procent.
In april waren het opnieuw voedingsmiddelen en diensten die duurder werden, blijkt uit een snelle raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Energie werd juist goedkoper.
Het CBS benadrukt wel dat de prijzen in april altijd wat sterker stijgen dan de maanden ervoor. Dat heeft te maken met bijvoorbeeld duurdere vliegtickets vanwege de meivakantie, die dit jaar deels in april viel. Dat zijn dan geen structurele prijsstijgingen.
Prijsverhogingen verdwijnen
Mede daarom is het CBS toch wat positiever over hoe de inflatie zich de komende maanden kan ontwikkelen. “In april zaten dit jaar net wat meer vakantiedagen dan vorig jaar. Dat zorgt dat diensten duurder worden. Dat effect is er voor mei uit”, zegt CBS-econoom Frank Notten. “Ook de vorig jaar ingevoerde accijnsverhogingen op frisdrank lopen uit de inflatie. Net als de huurverhoging uit juli vorig jaar.”
De inflatie zou verder kunnen dalen als de olieprijzen op het lage niveau blijven of door de Amerikaanse handelsoorlog en de lage prijs van de dollar. “Dit zijn een aantal signalen die er op wijzen dat de inflatie de komende maanden wat omlaag zou kunnen gaan”, verwacht Notten.
Meer details over de exacte prijsstijgingen komen over een week, als het CBS de definitieve inflatiecijfers publiceert.