Op verschillende plekken in Nederland is al stilgestaan bij de dodenherdenking van morgen. De gemeenten, veelal in de zogeheten Biblebelt, doen dat vanwege de zondagsrust. In onder meer Staphorst en Urk, maar ook in dorpen in Zeeland en Gelderland werden daarom vanavond al de oorlogsslachtoffers herdacht.

Het verplaatsen van de herdenking is niet onomstreden. Door een comité van veteranen en vertegenwoordigers van de gemeente Urk was bijvoorbeeld onderzocht of de dodenherdenking dit jaar toch niet op zondag zou kunnen plaatsvinden.

Een versoberde versie zou niet op bezwaar stuiten bij de inwoners van het dorp, was de conclusie. Toch besloot het college van burgemeester en wethouders dat de officiële herdenking op zaterdag zou plaatsvinden.

Een actiegroep probeerde tevergeefs om de herdenking alsnog naar 4 mei te laten verplaatsen. Die actiegroep wil nu dat de Tweede Kamer de wet aanpast, zodat alle gemeenten verplicht op 4 mei dodenherdenking houden. Ook houdt een groep inwoners van Urk morgenavond toch nog een eigen dodenherdenking.

Sobere herdenking

Op andere plekken is na lang overleg voor een compromis gekozen, schrijft Omroep West. In de dorpen Waarder en Driebruggen worden de oorlogsslachtoffers op zondag herdacht, zij het in een iets soberder setting.

Zo lopen normaal gesproken bassischoolklassen van drie scholen mee in een stille tocht. Dit jaar is hen gevraagd om niet te komen, zodat de herdenking klein blijft en de docenten niet hoeven te werken. Dat laatste zou in strijd zijn met de zondagsrust.

De landelijke herdenking werd tot 1968 regelmatig naar 3 mei verschoven, als 4 mei op een zondag viel. In 1968 besloot de regering dat de herdenking voortaan altijd op 4 mei zou worden gehouden, ongeacht de dag. Maar gemeenten mogen hiervan afwijken.

Voor veel Joden geldt juist de zaterdag als rustdag. Daardoor waren er gisteren ook al een aantal herdenkingen, zoals op de Joodse begraafplaats in Rijssen.

Door Haluk